• Посилання скопійовано

Не забудьте подати Держпраці заяви про медогляди на 2025 рік до 1 грудня!

Роботодавці повинні подати Держпраці заяву щодо визначення категорій працівників, які підлягають медичному огляду у 2025 році. Яких медоглядів це стосується? Як роботодавцю організувати медогляд? Чи діють окремі правила через війну?

Не забудьте подати Держпраці заяви про медогляди на 2025 рік до 1 грудня!

Підкреслимо, що у 2024 році до Закону про охорону праці зміни про кількість і періодичність обов’язкових медоглядів не вносили! 

Тож наразі роботодавець зобов’язаний  власним коштом забезпечити фінансування й організувати проведення медичних оглядів працівників: 

  • попередніх (перед прийняттям на роботу);
  • періодичних (протягом трудової діяльності);
  • у окремих випадках, передбачених законодавством

 

Що каже Закон про охорону праці

Під час прийняття на роботу, у разі переведення на іншу роботу та для проходження періодичного медогляду роботодавець повинен видати робітнику направлення на обов’язковий медичний огляд за встановленою формою. У направленні має бути вказана характеристика умов праці робітника.

Але йдеться про працівників, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі. 

Саму процедуру проведення таких медичних оглядів працівників визначено Порядком №246. Докладніше про це ми писали тут. До нього зміни також не були внесені.

 

Випадки, передбачені іншим законодавством

Коли ми говоримо про «окремі випадки, передбачені законодавством», слід згадати, зокрема, що на профілактичних медичних оглядах працівників деяких професій наполягає відносно новий Закон «Про систему громадського здоров’я».

Він набрав чинності два роки тому – з 1 жовтня 2022 року, на заміну Закону «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення».

Повний перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких мають проходити обов'язкові профілактичні медичні огляди, затверджений постановою КМУ від 23.05.2001 №559. До речі, він діє і досі, адже прив’язаний до чинного Закону «Про захист населення від інфекційних хвороб».  

Згідно зі ст. 45 нового Закону обов’язковий попередній огляд мають проходити: 

  • працівники суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність, пов’язану з обслуговуванням населення, 
  • а також працівники, зайняті на важких роботах і на роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці. 

Пандемія ковіду, хоч і з затримкою, але внесла свої зміни до законодавства. Вони стосуються переліків професій працівників, до роботи в яких не можуть бути допущені не вакциновані особи або особи, хворі на певні інфекційні хвороби. Про це ми писали тут.

 

Що планується змінити далі?

Наразі вже є проєкт наказу МОЗ щодо затвердження нового порядку медоглядів. 

Він буде зовсім новим, та після його прийняття скасують Порядок №246

Деталі про проєкт ми наводили тут, а про появу проєкту розповідали тут.

Тож коли МОЗ затвердить свій наказ, потрібно буде дотримуватися нових правил. Але нині діють норми Порядку №246.

А він вимагає щорічного складання і подання заяв про працівників, які підлягають обов’язковому попередньому і періодичному медогляду в наступному році. 

 

Заява про медогляд працівників у 2024 році на 2025 рік

Таку заяву подають лише щодо окремих категорій працівників (і, відповідно, не всі роботодавці!). 

Заяву подають лише про обов’язкові попередній (під час прийняття на роботу) і періодичні (протягом трудової діяльності) медогляди, які проводять для працівників, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, та щороку для осіб віком до 21 року (п. 1.3 Порядку 246). Тобто про тих, обов’язковість медоглядів яких прописано у Законі про охорону праці. 

Додатком 4 та додатком 5 до Порядку №246 затверджено переліки робіт, для виконання яких обов’язковим є проходження медогляду. Кожному роботодавцю їх слід переглянути та з'ясувати для себе, чи підпадає його сфера діяльності під Порядок №246.

Увага! Медогляди осіб, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб, встановлені іншим Порядком №559. Він подання цієї заяви не вимагає!

До заяви додають:

  • штатний розпис або витяг із переліком усіх структурних підрозділів та всіх професій;
  • дані лабораторних досліджень умов праці з визначенням шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу на конкретних робочих місцях працівників відповідно до гігієнічної класифікації праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості і напруженості трудового процесу. Організовуючи лабораторні дослідження, треба врахувати Вимоги щодо безпеки та захисту здоров’я працівників під час роботи з екранними пристроями, які затверджено наказом Мінсоцполітики №207.

Заяву з додатками треба подати або надіслати поштовим відправленням до Головного управління Держпраці. І зробити це необхідно до 1 грудня 2024 року.

Зразок заяви (скачати).

 

Що дає така подана заява?

Після розгляду документів спеціалістом відділу з питань гігієни праці за участю представника первинної профспілкової організації або уповноваженої працівниками особи складають Акт визначення категорії працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичному огляду (далі – Акт) у 2025 році.

Якщо не подати заяву або за відсутності даних лабораторних досліджень умов праці з визначенням шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу, важкості і напруженості трудового процесу щодо кожного конкретного робочого місця, Акт не складуть (стосовно поданої заяви буде відмова).  

На підставі Акта роботодавець протягом місяця складає чотири примірники поіменних списків працівників, які підлягають періодичним медичним оглядам у 2025 році (далі – Список) та погоджує їх із фахівцем відділу з питань гігієни праці. Один примірник Списку залишається на підприємстві, другий – надається закладу охорони здоров’я для проведення медичного огляду працівників, третій – передається до відділу з питань гігієни праці управління з питань праці Головного управління Держпраці в області, четвертий – робочому органу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України.

Тобто немає заяви – немає Акта і Списку, медогляди не буде проведено! 

Якщо ж все це зроблено, далі роботодавець укладає договір про проведення медогляду лише з тим закладом охорони здоров’я, який має другу, першу або вищу акредитаційні категорії, ліцензію на здійснення медичної практики, в якому створено комісію з проведення медичних оглядів (далі – Комісія), а лікарі пройшли підготовку з професійної патології.

Заклад охорони здоров’я складає план-графік проведення медичного огляду працівників підприємства та погоджує його з роботодавцем і територіальним закладом Держпраці.

І далі вже роботодавець має тільки забезпечити своєчасну й організовану явку працівників на медогляд та обстеження. Тобто видати їм направлення і простежити за наявністю результатів огляду. 

За результатами періодичних медичних оглядів (протягом місяця після їх закінчення) Комісія закладу охорони здоров’я складає Заключний акт за результатами періодичного медичного огляду працівників (далі – Заключний акт) у шести примірниках: один примірник залишається в закладі охорони здоров’я, що проводив медогляд, інші надаються роботодавцеві, представникові профспілкової організації або уповноваженій працівниками особі, закладу охорони здоров’я, профпатологу, територіальному органу Держпраці, робочому органу виконавчої дирекції Фонду.

Фахівці відділу з питань гігієни праці під час підписання Заключного акта надають рекомендації щодо поліпшення умов праці та профілактики професійних захворювань, які є обов’язковими для виконання.

Роботодавець під час підписання Заключного акта надає інформацію про виконання заходів, запропонованих у Заключному акті за попередній рік та інформацію щодо осіб, які не пройшли медичного огляду, та причин цього.

 

Відповідальність за порушення

За неподання заяви вас не штрафуватимуть. Знову ж таки тому, що не всі роботодавці мають подавати ці заяви – їх подають тільки за потреби. 

А от за те, що працівники не пройшли обов’язковий медогляд і їх допустили до роботи, штрафуватимуть. Якщо працівник не пройшов такий медогляд, його треба відсторонити від роботи. 

За допуск до роботи працівників, які мали цей обов’язковий медогляд пройти, але не пройшли, на роботодавця очікує відповідальність:

а) фінансова – штраф згідно з абзацом восьмим ст. 265 КЗпП (1 МЗП, нині це 8000 грн);

б) адміністративна – штраф згідно з ч. 5 ст. 41 КУпАП (від 20 до 40 н.м.д.г., нині це від 340 до 680 грн).

Зверніть увагу: фінансові санкції (штраф) застосовуються щодо кожного факту «іншого» порушення законодавства з праці. А отже, 8000 грн доведеться заплатити за кожного працівника, щодо якого роботодавець скоїв порушення. 

Хоча згідно з ч. 3 ст. 16 Закону №2136 у період дії воєнного стану у разі виконання в повному обсязі та у встановлений строк приписів про усунення порушень, виявлених під час здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю), штрафи, передбачені ст. 265 КЗпП, не застосовуються.

Адміністративний штраф застосовується до посадових осіб роботодавця, які мали б організувати проведення таких медоглядів або хоча б проконтролювати, щоб ті працівники, які цей медогляд не пройшли, не були допущені до роботи. Проте якщо роботодавцем є ФОП, то штраф застосовуватиметься саме до нього. І тут пільг на час воєнного стану немає.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь