• Посилання скопійовано

Зарахування роботи із шкідливими умовами праці до 1992 року до пільгового стажу

Чи зараховується робота із шкідливими умовами праці до пільгового стажу, якщо особа працювала в цих умовах до 1 січня 1992 року?

Відповідно до підпункту 3 пункту 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 9 липня 2003 року №1058-IV особам, які працювали на роботах зі шкідливими і важкими умовами праці та мали або матимуть право на пенсію відповідно до статті 100 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 5 листопада 1991 року №1788-XII (далі — Закон №1788), пенсії призначаються за нормами цього Закону. Зокрема, згідно зі статтею 100 Закону №1788 особам, які працювали до введення в дію цього Закону на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, передбачених законодавством, яке діяло раніше, пенсії за віком призначаються відповідно до вимог за віком і стажем, установлених раніше діючим законодавством.
При визначенні права на пенсію за віком на пільгових умовах відповідно до статті 100 Закону №1788 застосовуються Списки виробництв, цехів, професій і посад, робота в яких дає право на державну пенсію на пільгових умовах і в пільгових розмірах, затверджені постановою Ради Міністрів СРСР від 22 серпня 1956 року №1173.
Кожна наступна редакція Списків доповнювалася новими професіями (виробництвами), вносилися зміни у позиції Списків, які вже існували, на підставі обґрунтованих і погоджених в установленому порядку пропозицій заінтересованих міністерств або інших центральних органів виконавчої влади.
Підставою для призначення пенсії за віком на пільгових умовах є, насамперед, наявність професії (посади) та виробництва у відповідному Списку та зайнятість працівника на цих роботах протягом повного робочого дня, установленого для працівників цього виробництва.
Отже, якщо особа працювала лише до 1 січня 1992 року (тобто її право на пільгову пенсію визначається відповідно до статті 100 Закону №1788) за професією (посадою), що була внесена у відповідні Списки лише після 1 січня 1992 року, для зарахування відповідного періоду роботи до пільгового стажу підстав нема.
У тих випадках, коли працівник продовжував працювати після внесення відповідної професії (посади) до Списку і його право на пільгову пенсію визначається відповідно до статті 13 Закону №1788, при обчисленні стажу роботи такого працівника застосовуються вимоги пункту 3 Порядку застосування Списків №1 і №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18 листопада 2005 року №383, згідно з яким при визначенні права на пенсію за віком на пільгових умовах застосовуються Списки, чинні на період роботи особи.
До пільгового стажу зараховується весь період роботи на відповідних посадах або за професіями незалежно від дати їх внесення до Списків за умови підтвердження документами відповідних умов праці за час виконання роботи до 21 серпня 1992 року та за результатами проведення атестації робочих місць за умовами праці після 21 серпня 1992 року.

Джерело: Всеукраїнська асоціація кадровиків

Рубрика: Праця та соціальний захист/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»