• Посилання скопійовано

Особливості проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків — Держгірпромнагляд

Лист Держгірпромнагляду від 23.07.2012 р. №6156-10/5.2-10/6/12 «Про надання роз'яснень»

Держгірпромнагляд у листі №6156-10/5.2-10/6/12 надала роз’яснення Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженого постановою КМУ від 30.11.2011 р. №1232.
Уповноважений орган зазначає, що п. 13 Порядку визначено: розслідування нещасних випадків, які сталися з фізособою-підприємцем чи особою, що забезпечує себе роботою самостійно та не застрахована як платник ЄСВ, організовує територіальний орган Держгірпромнагляду за місцем настання нещасного випадку, який утворює комісію у складі не менше 3 осіб. До складу комісії входять:
- представник територіального органу Держгірпромнагляду за місцем настання нещасного випадку;
- представник місцевої держадміністрації;
- представник первинної організації профспілки, членом якої є потерпілий, або територіального профоб'єднання за місцем настання нещасного випадку, якщо потерпілий не є членом профспілки;
- представник закладу Держсанепідемслужби, який здійснює нагляд за підприємством (при виявленні гострого професійного захворювання (отруєння).
Повідомлення про нещасний випадок, що стався з фізособою-підприємцем чи особою, яка забезпечує себе роботою самостійно, надають потерпілі або їхні довірені особи та лікувально-профілактичні заклади.
Комісія повинна обстежити місце настання нещасного випадку, одержати письмові пояснення потерпілого, опитати осіб — свідків нещасного випадку та причетних до нього осіб.
Якщо за результатами роботи комісії зі спеціального розслідування встановлено, що нещасний випадок не підпадає під дію Порядку, складається акт форми №Н-5, у розділі 3 якого описуються події та підстави, у зв'язку з чим цей випадок не підпадає під дію Порядку. У разі якщо нещасний випадок має невиробничий характер, в розділі 6 комісія робить відповідний висновок та надає свої пропозиції щодо проведення розслідування згідно з Порядком розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру, затвердженим постановою КМУ від 22.03.2001 р. №270.
Рішення щодо кваліфікації нещасного випадку, що стався з фізособою-підприємцем чи особою, яка забезпечує себе роботою самостійно, і складання відповідних актів приймається виключно комісією зі спеціального розслідування, яку утворює керівник територіального органу Держгірпромнагляду за місцем настання нещасного випадку.
У разі визнання комісією нещасного випадку пов'язаним із виробництвом за результатами розслідування складаються акти за формами №Н-5 та №Н-1. При цьому питання щодо відшкодування шкоди вирішується потерпілим, членами його сім'ї виключно у суді.
Відповідно до п. 46 Порядку роботодавець, працівником якого є потерпілий, компенсує витрати, пов'язані з діяльністю спеціальної комісії, залучених до її роботи експертів, спеціалістів. Витрати, пов'язані з відрядженням працівників, які є членами спеціальної комісії або залучені до її роботи, відшкодовуються роботодавцем у встановлених розмірах. Витрати на відрядження за рахунок валових витрат відшкодовуються шляхом переказу певної суми на реєстраційні рахунки бюджетних установ в органах Держказначейства та поточні рахунки госпсуб'єктів у банках.
Крім того Держгірпромнагляд зазначає, що застосування санкцій до фізосіб-підприємців, які не використовують найману працю, за порушення законодавства з питань охорони праці, а також виконання робіт за КВЕД, який не збігається із зазначеним у довідці статистики, не входить до компетенції територіальних органів Держгірпромнагляду.

Автор: Хоміцка Маріанна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»