• Посилання скопійовано

Держпідприємництво пропонує відмовитися від листків непрацездатності

Голова Держпідприємництва вважає, що відмова від виготовлення та закупівлі лікарняних листів призведе до економії бюджетних коштів

Держпідприємництво пропонує  відмовитися від листків непрацездатності

Держпідприємництво, з метою скасування паперових примірників бланків листка тимчасової непрацездатності, неодноразово зверталося до МОЗу з пропозицією запровадження електронного реєстру (обліку) втрати тимчасової працездатності (далі – Реєстр). При цьому, відомством пропонувалося надати індивідуальні ключі доступу лікарям до Реєстру, завдяки яким вони самостійно вноситимуть дані про тимчасову непрацездатність пацієнта.

Окрім цього, лікар мав би змогу надавати пацієнту відомості у звичайній паперовій формі із зазначенням номеру запису у Реєстрі, часу непрацездатності та ставити свої реквізити (підпис лікаря з написаним власноруч прізвищем, іменем, по-батькові, а також печаткою).

Особа, в свою чергу, надаватиме такі відомості до відділу кадрів за місцем роботи, який самостійно перевірятиме достовірність наданих відомостей про тимчасову непрацездатність особи шляхом доступу до Реєстру та передаватиме дані до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Створення Єдиного реєстру лікарняних, на думку Держпідприємництва, має забезпечити оперативний облік та контроль усіх виданих і продовжених листків непрацездатності медичними закладами різних форм власності; здійснення моніторингу захворюваності та поширеності хвороб задля планування комплексу профілактичних заходів та підвищення ефективності санаторно-курортного лікування.

Також це дасть змогу щорічно економити близько 3 мільйонів гривень Державного бюджету України, які на даний час, витрачаються на виготовлення та закупівлю бланків листків тимчасової непрацездатності.

Дана пропозиція Держпідприємництва є принциповою та послідовною, оскільки вона була неодноразово висловлена у листах направлених МОЗу.

Проте, або ж ми недостатньо «голосно» висловлюємося, або МОЗ просто не хоче нас чути. Нещодавно до Держпідприємництва надійшов на погодження законопроект, яким МОЗ запропонував доповнити Основи законодавства України про охорону здоров’я в частині покладення на себе функції визначення порядку забезпечення бланками листка непрацездатності закладів охорони здоров’я.

Нагадаємо, що закупівля листків непрацездатності здійснюється МОЗ виключно за кошти Державного бюджету України за відповідною бюджетною програмою. Розподіл листків непрацездатності, закуплених у централізованому порядку за бюджетні кошти, на відповідний рік здійснюється шляхом видання МОЗом наказу, що передбачено урядовою постановою.

Тобто, на сьогоднішній день жодних проблем щодо забезпечення МОЗом бланками листка непрацездатності закладів охорони здоров’я незалежно від форми власності та лікарів, що провадять господарську діяльність з медичної практики як фізичні особи – підприємці, не вбачається.

Позиція Держпідприємництва залишається незмінною – паперові примірники бланків листка тимчасової непрацездатності потрібно скасувати та запровадити електронний реєстр (обліку) втрати тимчасової працездатності.

Джерело: Державна регуляторна служба України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»