• Посилання скопійовано

Виправлення помилок в листках непрацездатності: на що звернути увагу?

Фонд з ТВП наголошує, що на бланку листка непрацездатності дозволяється не більше двох виправлень

Виправлення помилок в листках непрацездатності: на що звернути увагу?

Київське міське відділення ФСС з ТВП зауважило, що від страхувальників надходять непоодинокі звернення щодо можливості призначення матеріального забезпечення за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності на підставі листків непрацездатності, які містять нерозбірливі записи чи виправлення.

Наприклад, у листку непрацездатності, наданому працівником на підприємство, в графі «стати до роботи», комісія із соціального страхування не може прочитати дату виходу працівника на роботу, оскільки дата написана не розбірливим почерком та з помарками.  Яке рішення у даному випадку повинна прийняти комісія?

Відповідно до ст. 31 Закону  №1105  підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

Листок непрацездатності є бланком суворої звітності, форма якого затверджена Наказом Міністерства охорони здоров’я, Міністерства праці та соціальної політики України, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 03.11.2004р. №532/274/136-ос/1406 (далі-Інструкція №1406).

Оскільки, в листку непрацездатності дата у графі «стати до роботи» написана нерозбірливо та не є такою, що можливо прочитати, то даний листок непрацездатності потрібно повернути до лікувального закладу для його виправлення. Згідно з наказом Мінфіну від 24.05.1995 р.№88  помилки, в первинних документах, облікових регістрах і звітах, що створені ручним способом, виправляються коректурним способом, тобто неправильний текст або цифри закреслюються і над закресленим надписується правильний текст або цифри. Закреслення здійснюється однією рискою так, щоб можна було прочитати виправлене.

Відповідно до п 4.5. Інструкції №1406 виправлення тексту підтверджується записом «Виправленому вірити», підписом лікаря та печаткою лікувального закладу «Для листків непрацездатності».

Водночас наголошуємо, що на бланку листка непрацездатності дозволяється не більше двох виправлень.

Які календарні дні хвороби не підлягають оплаті та в яких випадках лікарняний зовсім не підлягає оплаті розглянуто у консультації >>

Про правильність оформлення листків непрацездатності Фонд з ТВП також розповідав тут >>>

Усі новини на тему >>>

Джерело: Фонд соціального страхування України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»