• Посилання скопійовано

Розмір прожиткового мінімуму пропонують визначати по-новому

Законопроектом №1175-3 передбачено, що розмір прожиткового мінімуму не може становити менше 40% середньої заробітної плати в державі за грудень року, що передує року формування Держбюджету на наступний рік, з урахуванням прогнозного рівня інфляції поточного року

Розмір прожиткового мінімуму пропонують визначати по-новому

18 вересня 2019 року у Веховній Раді зареєстровано законопроект №1175-3 про внесення змін до Закону України "Про прожитковий мінімум". Його авторами є Г.М. Третьякова (голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів) та ще кілька нардепів. 

Законопроектом уточнюється, що прожитковий мінімум – це вартісна величина достатнього для забезпечення нормального функціонування організму людини та збереження її здоров’я набору продуктів харчування, а також вартість непродовольчих товарів та послуг, необхідних для задоволення основних соціальних і культурних потреб особистості.

Прожитковий мінімум пропонують застосовувати для:

  • загальної оцінки рівня життя в Україні, що є основою для реалізації соціальної політики та розроблення окремих державних соціальних програм;
  • встановлення розмірів мінімальної пенсії за віком та інших видів соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування;
  • формування Державного бюджету України та місцевих бюджетів.

Для оцінки рівня життя в регіоні, розроблення та реалізації регіональних соціальних програм, визначення права на призначення соціальної допомоги, що фінансується за рахунок місцевих бюджетів, органами місцевого самоврядування може затверджуватися регіональний прожитковий мінімум, не нижчий від установленого відповідно до цього Закону.

 

Розмір прожиткового мінімуму

Законопроектом передбачено, що його визначатиме Кабмін та щорічно затверджуватиме ВРУ в законі про Державний бюджет України на відповідний рік.

Проте розмір прожиткового мінімуму не може становити  менше 40% середньої заробітної плати в державі за грудень року, що передує року формування Державного бюджету України на наступний рік, з урахуванням прогнозного рівня інфляції поточного року.

Прожитковий мінімум публікуватиметься в офіційних виданнях загальнодержавної сфери розповсюдження.

Застосування прожиткового мінімуму, розрахованого у порядку, передбаченому цим законопроектом, планують, починаючи із формування відповідних бюджетів на 2022 рік.

 

Принципи визначення прожиткового мінімуму 

За законопроектом, набір продуктів харчування визначатиметься в натуральних показниках в середньому на одну особу та переглядатиметься у разі зміни нормативів фізіологічної потреби організму людини в продуктах харчування.

Набір продуктів харчування в середньому на одну особу пропонують формувати з використанням нормативів фізіологічної потреби організму людини в продуктах харчування, виходячи з їх хімічного складу та енергетичної цінності, з урахуванням рекомендацій Всесвітньої, організації охорони здоров'я.

Набір продуктів харчування в середньому на одну особу визначатиметься центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я, та затверджуватиме Кабінетом Міністрів України. 

Основними принципами формування набору продуктів харчування є підтримання повноцінного функціонування організму людини. 

Вартість непродовольчих товарів та послуг пропонують визначати у відсотковому співвідношенні з вартістю набору продуктів харчування (у структурі прожиткового мінімуму вартість набору продуктів харчування становить 50%.

***

Читайте також

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»