• Посилання скопійовано

Як пропонують підвищувати прожитковий мінімум: законопроєкт від «Слуг народу»

У Раді зареєстрували законопроєкт №3515 щодо врегулювання питань формування прожиткового мінімуму та створення передумов для його підвищення

Як пропонують підвищувати прожитковий мінімум: законопроєкт від «Слуг народу»

20 травня 2020 року у Верховній Раді зареєстровано законопроект №3515 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питань формування прожиткового мінімуму та створення передумов для його підвищення". Його авторами є Г. Третьякова, А. Остапенко та інші "Слуги народу".

 

Що пропонується?

1. Змінити визначення прожиткового мінімуму

Прожитковий мінімум – це прийнятний рівень витрат, який дозволяє підтримувати достатній рівень життя людини, притаманний суспільству. Визначати розмір прожиткового мінімуму пропонується в розрахунку на одну особу.

2. Прожитковий мінімум має встановлюватися у відсотковому співвідношенні до середньомісячної заробітної плати в Україні за рік, що передує року формування Держбюджету  на наступний рік, з урахуванням прогнозного рівня інфляції поточного року.

Відсоткове співвідношення розміру прожиткового мінімуму до середньомісячної заробітної плати має становити не менше:

  • у 2021 році – 40%;
  • у 2022 році – 41%; 
  • у 2023 році – 42%;
  • у 2024 році – 43%;
  • у 2025 році – 44%;
  • у 2026 році – 45%;
  • у 2027 році – 46%;
  • у 2028 році – 47%;
  • у 2029 році – 48%;
  • у 2030 році – 49%;
  • у 2031 році – 50%

Якщо фактичний розмір прожиткового мінімуму протягом трьох місяців перевищує більш ніж на 10% розмір затвердженого прожиткового мінімуму, Кабмін на основі моніторингу виконання Держбюджету має розглянути питання щодо підвищення розміру прожиткового мінімуму.

3. Для призначення допомоги відповідно до Закону «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» має застосовуватися рівень забезпечення прожиткового мінімуму, який щорічно визначається законом про Держбюджет  на відповідний рік.

4. Доручити Кабміну до 1 жовтня 2020 року розробити і внести до ВРУ проекти законодавчих актів щодо встановлення неоподатковуваного мінімуму доходів громадян на рівні прожиткового мінімуму, затвердженого у Законі України про Державний бюджет України на відповідний рік, та запровадження системи оподаткування доходів домогосподарств в частині, що перевищує розмір прожиткового мінімуму усіх членів домогосподарства.

5. До 2025 року Уряду планують доручити створення органу виконавчої влади, діяльність якого буде спрямована на систематичне дослідження витрат домогосподарств, та  затвердити методологію формування прожиткового мінімуму, розрахунок якої базуватиметься на фактичних витратах домогосподарств.

6. Змінити підходи до встановлення розмірів посадових окладів.  А саме не в залежності від прожиткового мінімуму, а від мінімального розміру посадового окладу для відповідних категорій працівників, який передбачається затверджувати законом про Держбюджет на відповідний рік. 

7. Для визначення штрафів та грошових стягнень за адміністративні, кримінальні та інші порушення передбачається застосовувати розрахункову одиницю, що затверджується законом про Держбюджет  на відповідний рік.

8. Врегулювати питання щодо плати за надання адміністративних послуг.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з 1 січня 2021 року (крім абзацу сімнадцятого підпункту 4 та абзаців другого і четвертого підпункту 5 пункту 16, які наберуть чинності з 1 січня 2025 року).

Читайте також: З 1 липня - мінімальна зарплата 5238 грн: нова законодавча ініціатива

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»