• Посилання скопійовано

МОЗ затвердить граничні та робочі значення шумового впливу на робочому місці

Оприлюднено проєкт Наказу МОЗ, яким пропонується затвердити Граничні та робочі значення шумового впливу на робочому місці. Вони визначаються для запобігання можливості незворотної втрати слуху працівників

МОЗ затвердить граничні та робочі значення шумового впливу на робочому місці

СПО профспілок оприлюднило для обговорення проєкт Наказу МОЗ, яким пропонується затвердити Граничні та робочі значення шумового впливу на робочому місці.

Проєкт акта розроблено на виконання пункту 1374 Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергетики і їхніми державами-членами, з іншої сторони, затвердженого постановою КМУ від 25.10.2017 р. № 1106.

Ці Граничні та робочі значення шумового впливу на робочому місці встановлюють значення граничної та діючої експозиції для добового рівня шумової експозиції і пікового звукового тиску та є обов'язковими для всіх видів трудової діяльності, де працівники під час виконання робіт зазнають або можуть зазнавати впливу шуму, або існує потенційна можливість такого впливу.

Застосовуються вони разом з ДСН 3.3.6.037-99 «Санітарні норми виробничого шуму, ультразвуку та інфразвуку», затвердженими постановою Головного державного санітарного лікаря України від 01.12.1999 р. №37, для захисту працівників від загрози їхньому здоров'ю і безпеці, що виникає або може виникнути під час впливу на них шуму.

Встановлюються такі граничні та робочі значення шумового впливу для добового рівня шумової експозиції і пікового звукового тиску:

1) Значення граничної експозиції

LEX, 8 год.=87 дБА; Рпік =200 Па (140дБС, відносно 20 мкПа);

2) Верхнє значення діючої експозиції:

LEX, 8 год.=85 дБА; Рпік =140 Па (137дБС, відносно 20 мкПа);

3) Нижнє значення діючої експозиції:

LEX, 8 год. =80 дБА; Рпік =112Па (135дБС, відносно 20 мкПа).

При порівнянні з граничними рівнями експозиції її фактичного рівня на робочому місці потрібно враховувати послаблення звуку протишумовими засобами індивідуального захисту працівника. При визначенні діючої шумової експозиції ефект захисних засобів не враховується.

Якщо значення рівня експозиції в різні дні тижня помітно відрізняються один від одного, для визначення граничних і фактичних значень експозиції шуму слід користуватись замість денного рівня шумового впливу середньотижневими рівнями шумового впливу, за умови, що тижневий рівень шумового впливу не перевищує граничного значення, що становить 87дБА, та здійснені заходи, необхідні для зниження до мінімуму ступеню ризику під час роботи.

У разі затвердження цей наказ набере чинності через шість місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»