• Посилання скопійовано

Обчислення пенсії при переказі з інших країн СНД

Чому зменшився розмір пенсії за українським законодавством при її переказі з інших країн СНД (Росії, Узбекистану)?

Пенсійне забезпечення громадян держав — учасниць СНД і членів їхніх сімей, згідно зі ст. 1 Угоди про гарантії прав громадян держав — учасниць СНД у галузі пенсійного забезпечення (далі — Угода), що набрало чинності з 13 березня 1992 року, здійснюється за законодавством держави, на території якої вони проживають.

Згідно з вимогами ст. 43 Закону України від 08.07.2003 р. №1058 «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон №1058), для обчислення пенсій, призначених до набрання чинності цим Законом, враховують заробітну плату (дохід), з якої раніше було розраховано пенсію, за документами, наявними у пенсійній справі. Також за вибором пенсіонера можна враховувати заробітну плату (дохід) за період, передбачений ч. 1 ст. 40 зазначеного Закону.

Згідно з п. 3 ст. 6 Угоди, обчислення пенсій проводять із заробітку (доходу) за періоди роботи, які зараховуються до трудового стажу.

У разі якщо в державах — учасницях Угоди запроваджено національну валюту, розмір заробітку (доходу) визначають виходячи з офіційно встановленого курсу на момент призначення пенсії.

Згідно з п. 7 Угоди, у разі переселення пенсіонера в межах держав — учасниць Угоди виплату пенсії за попереднім місцем проживання припиняють, якщо пенсію того ж самого виду передбачено законодавством держави за новим місцем проживання пенсіонера.

Розмір пенсії переглядають згідно з законодавством держави — учасниці Угоди за новим місцем проживання пенсіонера з дотриманням умов, передбачених п. 3 ст. 6 Угоди.

Т. Мельникова, начальник управління ПФУ у Першотравневому районі АРК

 

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»