• Посилання скопійовано

При продажу землі фізособою юрособі остання є податковим агентом

Чи необхідно юрособі сплачувати ПДФО у разі укладання договору купівлі-продажу земельної ділянки з фізособою, якщо фізособа самостійно сплатила суму податку до моменту нотаріального посвідчення договору?

Порядок оподаткування операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна встановлено ст. 172 розділу IV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI, зы змінами та доповненнями (далі — ПКУ).
Відповідно до п. 172.7 ст. 172 ПКУ якщо стороною договору купівлі — продажу, міни об’єкта нерухомого майна є юридична особа чи фізична особа — підприємець, така особа є податковим агентом платника податку щодо нарахування, утримання та сплати (перерахування) до бюджету податку з доходів, отриманих платником податку від такого продажу (обміну).
Згідно з пп. 168.1.1 п. 168.1 ст. 168 ПКУ податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену у ст. 167 ПКУ.
Відповідно до пп. 168.1.2 п. 168.1 ст. 168 ПКУ податок сплачується (перераховується) до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом.
Згідно з п. 172.6 ст. 172 ПКУ у разі невчинення нотаріальної дії щодо посвідчення договору купівлі-продажу, міни об’єкта нерухомості, за яким сплачено податок, платник податку має право на повернення надміру сплаченої суми податку на підставі податкової декларації, поданої в установленому порядку, та підтвердних документів про фактичну сплату податку.
Враховуючи те, що податковим агентом при укладанні договору купівлі-продажу земельної ділянки між фізичною особою та юридичною особою є юридична особа, то незалежно від того, що податок на доходи фізичних осіб був сплачений фізичною особою самостійно до моменту нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу земельної ділянки, юридична особа зобов’язана здійснити нарахування, утримання та сплату (перерахування) до бюджету податку з доходів, отриманих фізичною особою від продажу (обміну) земельної ділянки.
При цьому з метою уникнення подвійного оподаткування юридична особа має право за рішення керівника відшкодувати фізичній особі суму сплаченого податку на доходи фізичних осіб, яка, своєю чергою, підлягає оподаткуванню за ставками, визначеними п. 167.1 ст. 167 ПКУ (15% та/або 17%), як додаткове благо.

Джерело: ДФС у Волинській обл.

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»