• Посилання скопійовано

Пенсійна реформа: сім раз відміряй

Експерти стверджують, що зниження ставки ЄСВ може завадити пенсійній реформі

Пенсійна реформа: сім раз відміряй

У контексті пропозиції Мінфіну щодо встановлення єдиної ставки на основні податки — ПДВ, ПДФО, податок на прибуток, ЄСВ — на рівні 20%, а потім встановлення мораторію на внесення змін до Податкового кодексу колишній заступник міністра фінансів України Ігор Уманський заявив, що зниження ставки ЄСВ до 20% спричинить до 40% дефіциту Пенсійного фонду.

Зі слів Ігоря Уманського, за нормальної солідарної моделі рівень пенсії становить 60-80% від зарплати. За ставки ЄСВ 20%, щоб виплатити пенсію мінімум 60% від зарплати на одного пенсіонера має припадати три працюючих. А якщо 80% — то чотири.

«У нас 12 млн. пенсіонерів і 14,5 млн працюючих, які платили ці внески. У 2015 році середня ефективна ставка ЄСВ становила 40,3%. На одного пенсіонера припадало 1,4 працюючих. З огляду на те, що низка категорій пенсіонерів фінансувалася з держбюджету, ця система працювала. Але навіть тоді дефіцит пенсійного фонду становив 15 млрд. грн., що й викликало необхідність пенсійної реформи», — наголосив Ігор Уманський, додавши, що зниження ставки ЄСВ дасть 2-3% доходу і до 10% у середньостроковій перспективі. Пенсійна реформа за таких ставок неможлива. Тоді, на думку експерта, немає сенсу говорити ані про підвищення пенсійного віку, ані про скасування пільг і спецпенсій для окремих категорій громадян.

Зі слів Ігоря Уманського, в разі зниження ставки ЄСВ необхідно скасовувати пенсії і переводити ПФ у статус агента з виплати мінімальних допомог. Інший варіант — тотально скорочувати кількість пенсіонерів, підвищувати пенсійний вік на 10-15 років.

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»