• Посилання скопійовано

Пенсії для людей зі значним стажем та низькими зарплатами будуть збільшені без зміни пенсійної формули – Андрій Рева

Міністр соціальної політики Андрій Рева в інтерв’ю журналістам розповів про варіанти вирішення проблеми низьких пенсійних виплат для людей зі значним розміром трудового стажу та малими зарплатами

Пенсії для людей зі значним стажем та низькими зарплатами будуть збільшені без зміни пенсійної формули – Андрій Рева

Як пояснив Міністр соціальної політики Андрій Рева, проблема полягає в тому, що суми внесків до пенсійної системи є різними. З 2000-го року все прозоро та зрозуміло – державного регулювання практично не було. А ось трудовий стаж людей, які вийшли на пенсію до 2000-го року, прийшовся переважно на радянські часи. «І тут виникають запитання, тому що тоді держава регулювала зарплати – фактично встановлювало їх. До того ж, були сфери, які хронічно недофінансовувались. Наприклад, селяни в колгоспі – що вони могли на трудоднях заробити? Навіть коли їм почали платити після 1965 року, це були копійки. А санітарка, молодший медичний персонал, зарплати 60-80 карбованців. 40 років людина працювала і має пенсію 1300-1400 гривень».

За словами Міністра, сьогодні триває робота з визначення механізмів вирішення цієї проблеми, обговорюються різні варіанти, але, за будь яких умов, єдина формула пенсійного забезпечення залишиться незмінною:

 

Перший варіант  - збільшення мінімальної зарплати. «Підвищуємо мінімальну зарплату – збільшуються мінімальна пенсія та надходження до Пенсійного фонду. У інших пенсія не зростає, бо у них індексація, а ось на людей з маленькою пенсією та великим стажем це позитивно вплине».

Другий варіант - запропонований народним депутатом від Радикальної партії Юрієм-Богданом Шухевичем. Його ідея – взяти існуючу формулу та застосувати при визначенні пенсій до 2000-го року будь які 5 років найбільшого заробітку, а після цього скласти ці коефіцієнти. Таким чином, загальний коефіцієнт буде більшим, ніж у людини, яка вийшла на пенсію після 2000-го року.

 

Разом з тим, усі зміни відбуватимуться в рамках бюджету Пенсійного фонду.

«Потрібно, щоби наші бажання відповідали нашим можливостям. Підкреслюю – ми не надрукували жодної гривні, щоб профінансувати пенсійні виплати. Ми не брали кредити, не брали борги в МВФ. Усі підвищення пенсій Україні здійснила в рамках додаткових надходжень від сплати ЄСВ до Пенсійного фонду – ось чим наш Уряд відрізняється від усіх попередніх», - резюмував Андрій Рева.

Джерело: Міністерство соціальної політики

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»