• Посилання скопійовано

Доведеться відкласти вихід на пенсію: скільки стажу реально потрібно українцям?

У Міністерстві соцполітики нагадують, що відсутній стаж українці можуть купити

Доведеться відкласти вихід на пенсію: скільки стажу реально потрібно українцям?

Прийнята Верховною Радою пенсійна реформа не передбачає прямого підвищення пенсійного віку. Але деяким українцям все ж доведеться відкласти вихід на заслужений відпочинок, оскільки в країні вводяться вимоги до страхового стажу. 

Зміна норм буде запроваджуватися поетапно. Так, спочатку для виходу на пенсію в 60 років потрібно буде мати 25 років стажу. При стажі 15-25 років на пенсію можна буде вийти в 63 роки, менш 15 років – в 65 років.

Однак нормативи мінімального страхового стажу будуть збільшуватися на 1 рік кожні 12 місяців до 2028 року. Таким чином, з 2028 року для виходу на пенсію в 60 років потрібно буде мати 35 років страхового стажу. У Пенсійному Фонді прогнозують, що до цього моменту такий стаж матимуть лише 45% українців, тобто інші 55% вийдуть на пенсії вже пізніше 60 років.

Люди, у яких немає страхового стажу, можуть претендувати на соцдопомогу при досягненні 63 років. Обсяг допомоги буде визначатися виходячи з рівня доходів сім'ї пенсіонера. При наявності мінімум 40 років стажу піти на пенсію вийде раніше 60 років. 

В цілому, щоб мати право на пенсію знадобиться 15 років стажу. Правда, відправитися на заслужений відпочинок доведеться не в 60 років, а пізніше. Крім того, в парламенті вирішили залишити можливість для кожного українця докупити собі страховий стаж. При цьому один рік буде коштувати майже 17 тис. грн, а 5 років (максимальна кількість) – 84 480 грн.

***

Читайте також:

Усі новини на тему>>

Джерело: transkarpatia.net

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»