• Посилання скопійовано

Неповний робочий день: як розраховується стаж?

Без сумніву найбільш важливим питанням сьогодення є пенсійне питання. Сьогодні розглянемо, як розраховується стаж працівника, якщо він працював неповний день, і це пов'язано з інвалідністю

Неповний робочий день: як розраховується стаж?

Napensii.ua

Запитання:

Перебуваючи на пенсії по інвалідності, працівник продовжував працювати. У різні місяці працював з різною тривалістю дня, відповідно з різним процентом ставки. Але при нарахуванні пенсії були неправильно розраховані коефіцієнти зарплати - наче працівник працював повний тиждень за повною ставкою. У підсумку це призвело до зменшення розміру пенсії.

Чи законно вчиняють в Пенсійному фонді, відмовляючись перерахувати працівникові коефіцієнт зарплати з урахуванням довідки про зарплату під час роботи на неповну ставку (0,5 і 0,6 ставки)?

 

Відповідь:

Що стосується розрахунку коефіцієнта зарплати працівника за періоди роботи на неповну ставку, то в Пенсійному Фонді його рахують правильно. Механізм розрахунку коефіцієнта зарплати прописаний в ст. 40 Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». Коефіцієнт зарплати визначається за кожен місяць. Сума доходу за кожен місяць, з якої сплачено страхові внески, ділиться на середню зарплату по країні в цьому місяці. В даному випадку не важливо, яка сума доходу, і не важливо, працювала людина на повну ставку чи ні. Безумовно, у випадку працівника такий підхід не здається справедливим. Але на законодавчому рівні в даний час прописаний лише такий механізм визначення коефіцієнта зарплати.

 

Сергій Коробкін, незалежний консультант

***

Читайте також:

Усі новини на тему>>

Джерело: На пенсії

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»