• Посилання скопійовано

Індексувати пенсії будуть щорічно 1 березня: законопроєкт від Уряду

Кабінет Міністрів схвалив проєкт Закону щодо удосконалення пенсійного законодавства. Пропонується встановити дату щорічної індексації пенсії – 1 березня щорічно

Індексувати пенсії будуть щорічно 1 березня: законопроєкт від Уряду

27 січня 2021 року Кабінет Міністрів схвалив проєкт Закону щодо удосконалення пенсійного законодавства. У Верховній Раді він зареєстрований 28 січня 2021 року за №4668.

Проєктом акта пропонується:

  • визначити дату щорічної індексації пенсій – 1 березня; 
  • здійснювати щорічну індексацію пенсій військовослужбовцям, державним службовцям та іншим категоріям пенсіонерів на загальних умовах; 
  • призначати достроково пенсії за віком за півтора роки до досягнення пенсійного віку особам, трудовий договір з якими розірвано зв’язку із змінами в організації виробництва та за інших умов;
  • призначати достроково пенсії матерям (батькам) дітей, хворих на тяжке, рідкісне захворювання, яким не встановлено інвалідність.

Як зазначається в пояснювальній записці, у 2017 році із об’єктів індексації грошових доходів були вилучені пенсії, призначені за спеціальними пенсійними програмами. Так, не проводиться індексація пенсій військовослужбовцям, держслужбовцям, науковцям та іншим категоріям пенсіонерів з 2014 року. Військовослужбовцям останній перерахунок у зв’язку із зміною грошового забезпечення проведений у 2018 році, а держслужбовцям та науковцям пенсії не перераховувалися з 2008 року.

«Відсутність визначеної в законі дати індексації не дозволяє забезпечувати сталість пенсійного забезпечення громадян та видатки на його фінансування», – йдеться в документі.

Відзначимо, у 2020 році індексація була проведена 1 травня. За даними Пенсійного фонду України, у травні 2020 року виплати були підвищені для 8,36 млн осіб.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з 1 січня 2022 року. 

На підставі: РБК-Україна

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»