• Посилання скопійовано

Як сплачувати добровільні пенсійні внески: умови і розміри

Сплачувати добровільні пенсійні внески можна як за себе, так і за іншу особу. Внесок може бути будь-якого розміру, проте для зарахування повного місяця стажу потрібно сплатити за нього хоча б мінімальний страховий внесок

Як сплачувати добровільні пенсійні внески: умови і розміри

Finance.ua розповідає, що українці, які хочуть збільшити стаж чи розмір зарплати для призначення майбутньої пенсії, можуть добровільно сплачувати страхові внески. Втім, це можуть зробити не всі.

Як нагадують у Пенсійному фонді України, сплачувати добровільні пенсійні внески можна як за себе, так і за іншу особу.

Зробити це можна лише за особу, яка:

  • досягла 16 років.
  • не є пенсіонером.
  • є в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (тобто вже мала хоча б одну офіційну роботу).

Для збільшення зарплати добровільний страховий внесок може бути будь-якого розміру, проте для зарахування повного місяця стажу потрібно, щоб внесена за місяць сума становила не менше мінімального визначеного страхового внеску – наразі це 22% від мінімальної заробітної плати, тобто 1474 грн.

Як скористатися? Необхідно укласти Договір з Пенсійним фондом України, сплатити внески – за себе, або на користь іншої особи.

Договір укладається в електронній формі через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України шляхом приєднання до Типового договору про добровільну сплату страхових внесків. Для цього потрібно авторизуватись за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП), Дія.Підпису або системи GOV.ID.

Хто визначає розмір внесків та термін їх сплати? Людина самостійно визначає, скільки часу бажає сплачувати внески після укладання Договору, періодичність сплати страхових внесків та їх розмір.

Як звітувати про сплачені кошти? Сплачені внески обліковуються автоматично після надходження коштів на рахунок Фонду. Інформація про сплату внесків не потребує подачі жодних звітів.

Повідомлення про сплату надійде в особистий кабінет застрахованої особи, на користь якої сплачено внески, на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

 

Як це працюватиме

Суми сплачених страхових внесків зараховуються за місяць, у якому надійшли кошти на рахунок Пенсійного фонду України. Цей місяць буде зараховано до страхового стажу та за нього буде враховано заробітну плату – для незастрахованих осіб, а для застрахованих – буде збільшено зарплату для обчислення пенсії.

Якщо по Договору за певний місяць сплачено, наприклад, 2 тисячі гривень, то для застрахованої особи місячний заробіток, який буде враховано при обчисленні пенсії, збільшиться більш як на 9 тисяч гривень.

Фактично кожні 100 гривень добровільно сплаченого внеску збільшують місячну зарплату, яка буде врахована для призначення пенсії, майже на 455 гривень.

***

Читайте також: Чи можна завдяки добровільним внескам підвищити розмір призначеної пенсії?

Джерело: FINANCE.UA

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»