• Посилання скопійовано

Оформлення контракту про недержавне пенсійне забезпечення через «Дію»: проєкт Мінсоцполітики

Мінсоцполітики розробило проєкт Порядку укладення пенсійного контракту про недержавне пенсійне забезпечення засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг

Оформлення контракту про недержавне пенсійне забезпечення через «Дію»: проєкт Мінсоцполітики

Мінсоцполітики оприлюднило проєкт постанови КМУ "Деякі питання розвитку добровільної участі фізичних осіб у формуванні пенсійних накопичень шляхом укладення пенсійного контракту засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг".

Проєкт акта розроблено з метою розвитку добровільної участі у формуванні пенсійних накопичень громадян України, в тому числі тих, хто тимчасово перебуває за кордоном у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації, шляхом надання можливості укладення пенсійного контракту про недержавне пенсійне забезпечення засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, у тому числі з використанням мобільного застосунку "Дія".

Так, пропонується затвердити Порядок укладення пенсійного контракту про недержавне пенсійне забезпечення засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг. Цим Порядком визначено процедуру укладення пенсійного контракту про недержавне пенсійне забезпечення (далі – пенсійний контракт) з відкритим недержавним пенсійним фондом за допомогою мобільного застосунку "Дія" Єдиного державного вебпорталу електронних послуг "Портал Дія" громадянами України, які досягли 18-річного віку, отримали внутрішній паспорт громадянина України у формі пластикової картки типу ID-1 або біометричний паспорт громадянина України для виїзду за кордон та яким в установленому законодавством порядку присвоєно реєстраційний номер облікової картки платника податків (далі – особа) та сплачуватимуть пенсійні внески виключно на свою користь як учасника недержавного пенсійного фонду.

Укладення пенсійного контракту здійснюватиметься в електронній формі між особою та відкритим недержавним пенсійним фондом через адміністратора недержавного пенсійного фонду, який має ліцензію на провадження професійної діяльності на ринках капіталу – діяльності з адміністрування недержавних пенсійних фондів, здійснює адміністрування такого недержавного пенсійного фонду та діє від його імені.

Для укладення пенсійного контракту особі потрібно:

  • установити застосунок "Дія" (у разі його відсутності) на електронному пристрої, технічні характеристики якого відповідають умовам його функціонування, та пройти електронну ідентифікацію та автентифікацію;
  • обрати в застосунку "Дія" послугу "Укладення пенсійного контракту";
  • активувати послугу "Дія.Підпис";
  • обрати відкритий недержавний пенсійний фонд для укладення пенсійного контракту з переліку недержавних пенсійних фондів, який міститься у застосунку "Дія". Інформація щодо кожного недержавного пенсійного фонду з цього переліку має містити посилання у форматі універсального покажчика місцезнаходження Universal Resource Locator (URL-адреса) на вебсторінки, де оприлюднені проект пенсійного контракту, статут та пенсійна схема відповідного недержавного пенсійного фонду;
  • відмітити / внести інформацію, передбачену істотними умовами пенсійного контракту.

Для укладення пенсійного контракту особа заповнює в застосунку "Дія" заявку за формою, яка містить такі відомості:

1) прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності);

2) дату народження;

3) серію та/або номер паспорта громадянина України, дату видачі, найменування уповноваженого суб’єкта, що видав паспорт, строк дії (за наявності);

4) реєстраційний номер облікової картки платника податків;

5) адресу задекларованого (зареєстрованого) місця проживання;

6) адресу фактичного місця проживання;

7) інформацію для здійснення зв’язку з особою (номер телефону, електронну адресу);

8) приналежність особи до публічних діячів або осіб, пов’язаних з публічними діячами (за потреби);

9) найменування недержавного пенсійного фонду;

10) ідентифікаційний код недержавного пенсійного фонду в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України;

11) підтвердження, що особа ознайомилася зі статутом, пенсійною схемою та проєктом пенсійного контракту обраного недержавного пенсійного фонду.

Пропозиції та зауваження до проєкту акта приймаються протягом 15 календарних днів з дня оприлюднення проєкту за адресою: Міністерство соціальної політики України, 01601, м. Київ, вул. Еспланадна, 8/10; e-mail: klm@mlsp.gov.ua; тел.: 284-38-85 (відповідальна особа – Язєва О. Я.).

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»