• Посилання скопійовано

Подання заяви про призначення пенсії за віком: розʼяснення від ПФУ

Особа, яка досягла пенсійного віку або має право на отримання пенсійної виплати, звертається за призначенням пенсії. Заяву на призначення пенсії та необхідні документи можна подати дистанційно

Подання заяви про призначення пенсії за віком: розʼяснення від ПФУ

Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області розповідає, що особа, яка досягла пенсійного віку або має право на отримання пенсійної виплати, звертається за призначенням пенсії.

Заяву на призначення пенсії та необхідні документи можна подати дистанційно в електронному вигляді через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України або особисто до будь-якого сервісного центру органів Пенсійного фонду України незалежно від місця проживання, реєстрації чи перебування.

Покрокова інструкція, як подати електронну заяву, – за посиланням.

До сервісного центру майбутній пенсіонер надає всі оригінали необхідних документів (паспорт, трудову книжку, документи про стаж тощо). Перелік основних документів дивіться за посиланням.

Спеціаліст відділу обслуговування громадян сервісного центру опрацьовує заяву з паперовими документами в декілька етапів:

  • проводить приймання та правову оцінку наданих документів (ідентифікацію заявника, перевірку правильності оформлення поданих документів, їх відповідності встановленим законодавством вимогам, визначення права на пенсію);
  • реєструє звернення в операційній підсистемі ІКІС ПФУ «Звернення (Форма-10)»;
  • формує заяву про призначення пенсії та пам’ятку, які пенсіонер засвідчує власним підписом;
  • сканує подані документи та видає розписку-повідомлення, в якій, за потреби, зазначено перелік документів, яких не вистачає, та термін їх подачі;
  • інформує заявника про документи, які необхідно надати додатково;
  • формує анкету в електронному вигляді на виготовлення пенсійного посвідчення.

Таким чином формується електронна пенсійна справа, яка в автоматичному режимі передається до підрозділу з питань призначення пенсії для подальшого опрацювання в  «Централізованій системі призначення та виплати пенсій» та призначення пенсії.

Дізнатися про призначення пенсії можна онлайн – на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

Переглянути інформацію про пенсію може особа, яка має статус пенсіонера.

Більш детально – за посиланням.

Джерело: Пенсійний фонд України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»