• Посилання скопійовано

Чи має пенсіонер повідомляти ПФУ про працевлаштування або звільнення з роботи?

Пенсіонер має повідомляти органи ПФУ про обставини, що спричиняють зміну статусу «працюючий»/«непрацюючий» у разі працевлаштування чи звільнення з роботи, протягом десяти днів з моменту їх виникнення

Чи має пенсіонер повідомляти ПФУ про працевлаштування або звільнення з роботи?

Головне управління Пенсійного фонду України у Запорізькій області зазначає, що відповідно до статті 16 Закону України №1058 «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсіонер (застрахована особа) має повідомляти органи Пенсійного фонду про обставини, що спричиняють зміну статусу застрахованої особи, зокрема статусу «працюючий»/«непрацюючий», у разі працевлаштування чи звільнення з роботи, протягом десяти днів з моменту їх виникнення.

З цією вимогою кожен пенсіонер ознайомлюється під час оформлення пенсії, підписуючи заяву про призначення пенсії та отримавши «Пам’ятку пенсіонера».

Необхідність повідомлення про працевлаштування чи звільнення з роботи пов’язана з тим, що до пенсії можуть встановлюватися певні доплати, надбавки чи підвищення, які передбачені тільки непрацюючим пенсіонерам.

Відсутність сплати страхових внесків у системі персоніфікованого обліку не є підставою для встановлення пенсіонерові статусу «непрацюючий». Фіксування зазначеного факту здійснюється шляхом подання до органів Пенсійного фонду відповідної заяви та документів, що засвідчують відповідні відомості (зокрема копію наказу (розпорядження) про прийняття/звільнення з роботи або копію трудової книжки із записом про працевлаштування/звільнення або копію цивільно-правового договору). Це можна зробити, зокрема, і в режимі онлайн – через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України) або засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (Портал Дія) з використанням засобів кваліфікованого електронного підпису.

 

Джерело: Пенсійний фонд України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»