• Посилання скопійовано

Пенсія в разі втрати годувальника-військовослужбовця: правила отримання від ПФУ

За нормами Закону №2262 матері та дружини військовослужбовців, які загинули (померли) у період проходження військової служби, мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення 50 років за наявності страхового стажу не менше 20 років

Пенсія в разі втрати годувальника-військовослужбовця: правила отримання від ПФУ

Головне управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області повідомляє, що питання призначення пенсії в разі втрати годувальника за загиблих/померлих військовослужбовців врегульоване Законом України №2262 «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». За нормами цього Закону матері та дружини військовослужбовців, які загинули (померли) у період проходження військової служби (виконання службових обов’язків), мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення 50 років за наявності страхового стажу не менше 20 років. Після досягнення 55 років батькам та дружині (чоловіку) пенсія по втраті годувальника за загиблого військовослужбовця призначається незалежно від тривалості страхового стажу.

Окрім того, ця категорія утриманців має право на призначення пенсії в разі втрати годувальника, якщо вони мають право на:

  • пенсію незалежно від віку відповідно до ч. 3 ст. 114 Закону №1058 «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (шахтарські пенсії);
  • дострокову пенсію за віком (при досягненні 55 років (чоловіки), 50 років (жінки) за умови наявності стажу 25 та 20 років відповідно);
  • пенсію за віком на пільгових умовах;
  • пенсію зі зменшенням пенсійного віку відповідно до закону, або є особами з інвалідністю.

Пенсія по втраті годувальника за військовослужбовців, які загинули під час виконання військової служби, встановлюється у таких розмірах:

  • 70% грошового забезпечення загиблого годувальника – батькам (одному з батьків), дружині/чоловікові, незалежно від наявності інших непрацездатних членів сім’ї. При цьому мінімальна пенсійна виплата не може бути меншою за 7800 грн;
  • 70% грошового забезпечення загиблого годувальника – дитині. Двом та більше дітям – по 50% грошового забезпечення (але не менше 6100 грн на кожного).

Незалежно від причини смерті годувальника мінімальний (2 прожиткові мінімуми для непрацездатних осіб) та максимальний (10 прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб) розміри пенсії в разі втрати годувальника застосовуються до кожного непрацездатного члена сім’ї окремо.

Джерело: Пенсійний фонд України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»