• Посилання скопійовано

На компенсації за невикористану відпустку і доплати за роботу на забруднених територіях нараховується ЄСВ

Лист ПФУ від 03.01.2012 р. №33/03-20 «Щодо нарахування ЄСВ на суми компенсації за невикористану відпустку»

ПФУ роз’яснив нарахування ЄСВ на суми компенсації за невикористану відпустку.

Фонд нагадав, що базою для нарахування ЄСВ для роботодавців та найманих працівників відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» є сума нарахованої зарплати за видами виплат, які включають основну та додаткову зарплату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у т.ч. в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону «Про оплату праці».

Відповідно до ст. 116 КЗпП при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства (установи, організації) провадиться в день звільнення.

Згідно з пп. 2.2.12 Інструкції зі статистики заробітної плати (наказ Держкомстату від 13.01.2004 р. №5) суми грошових компенсацій у разі невикористання щорічних (основної та додаткових) відпусток та додаткових відпусток працівникам, які мають дітей, у розмірах, передбачених законодавством, входять до фонду оплати праці у складі фонду додаткової зарплати. Таким чином, зазначені виплати є об’єктом для нарахування та утримання ЄСВ.

Пунктом 7 р. I Переліку видів виплат, на які не нараховується ЄСВ (постанова КМУ від 22.12.2010 р. №1170), передбачено, що виплати в установленому розмірі особам, які потерпіли від Чорнобильської катастрофи (крім надбавок та доплат до тарифних ставок (окладів, посадових окладів), у розмірах, передбачених законодавством, за роботу на територіях радіоактивного забруднення, оплата додаткових відпусток, що надаються відповідно до Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»), не є базою для нарахування та утримання ЄСВ. Тож суми доплати у розмірах, передбачених законодавством, за роботу на територіях радіоактивного забруднення є базою для нарахування ЄСВ.

 

Автор: Хоміцка Маріанна

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»