• Посилання скопійовано

Розслідування нещасних випадків з фізособами, що працювали за цивільно-правовим договором

Лист Держгірпромнагляду від 07.03.2012 р. «Щодо розслідування нещасних випадків з працівниками, які працювали за цивільно-правовим договором»

Згідно з ч. 17 ст. 8 Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», сума ЄСВ з винагород фізособам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами розподіляється лише на загальнообов’язкове соцстрахування на випадок безробіття та на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування (до солідарної системи).

Дія Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві (постанова КМУ від 30.11.2011 р. №1232) поширюється, зокрема, на членів фермерського господарства, членів особистого селянського господарства, осіб, що працюють за договором, укладеним відповідно до законодавства (особи, що забезпечують себе роботою самостійно).

Згідно з п. 12 цього Порядку, у разі коли нещасний випадок стався з фізособою-СПД чи особою, що забезпечує себе роботою самостійно та добровільно застрахована у ПФУ за умови сплати нею внеску на загальнообов’язкове соцстрахування від нещасного випадку на виробництві (крім випадків, передбачених п. 37 Порядку), розслідування організовує ФСС від НВВ за місцем настання нещасного випадку, який утворює комісію у складі не менш як 3 особи.

Проведення розслідування нещасного випадку, який стався з фізособою-СПД чи особою, що забезпечує себе роботою самостійно і не застрахована у ПФУ як платник ЄСВ, організовує територіальний орган Держгірпромнагляду за місцем настання нещасного випадку, який утворює комісію у складі не менш як 3 особи (п. 13 Порядку).

Тож, якщо на підприємстві стався нещасний випадок з фізособою-СПД чи особою, що працювала за цивільно-правовим договором, такий нещасний випадок власником підприємства або уповноваженим ними органом не розслідується. Він розслідується або ФСС від НВВ за місцем настання нещасного випадку (за умови що потерпілий був застрахований у ПФУ як платник ЄСВ), або територіальним органом Держгірпромнагляду за місцем настання нещасного випадку (за умови що потерпілий був застрахований у ПФУ як платник ЄСВ).

 

Автор: Хоміцка Маріанна

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»