• Посилання скопійовано

Мінсоцполітики: усі види державної соцпідтримки мають надаватися з урахуванням матеріального становища сімей

Лист Мінсоцполітики від 08.02.2012 р. №1354/0/14-12/5 «Щодо пропозицій з удосконалення нормативно-правових актів, які визначають рівень та порядок надання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, а також сім’ям з дітьми»

Мінсоцполітики надало роз’яснення щодо вдосконалення нормативно-правових актів, які визначають рівень та порядок надання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, а також сім’ям з дітьми.

Зокрема, уповноважений орган роз’яснив скасування показника «рівень забезпечення прожиткового мінімуму».

Відповідно до ст. 14 Закону про Держбюджет-2012 у 2012 р. рівень забезпечення прожиткового мінімуму (гарантований мінімум) для призначення допомоги відповідно до Закону «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» у відсотковому співвідношенні до прожиткового мінімуму для основних соціальних і демографічних груп населення становить: для працездатних осіб — 21% (з 1 січня — 225,33 грн), для дітей — 50% (з 1 січня для дітей віком: до 6 років — 446,5 грн, від 6 до 18 років — 556 грн), для осіб, які втратили працездатність, та інвалідів — 80% відповідного прожиткового мінімуму (з 1 січня — 657,60 грн).

Разом з тим зростає і рівень прожиткового мінімуму.

Крім того, малозабезпеченим сім’ям, в яких виховуються діти від 3 до 18 років, у 2012 р. здійснюється доплата у розмірі: на кожну дитину віком від 3 до 13 років — 120 грн, від 13 до 18 років — 230 грн.

Міністерство вважає, що скасування показника «рівень забезпечення прожиткового мінімуму» при визначенні права на надання та розмірів державної соцдопомоги малозабезпеченим сім’ям потребує в умовах 2012 р. додаткових бюджетних коштів близько 12,3 млрд грн.

При встановлення розміру допомоги на рівні прожиткового мінімуму допомога досягне середнього рівня зарплати і буде одним із найбільших джерел доходів у сім’ї, що суперечить суті державної допомоги як матеріальної підтримки сімей, які опинилися у скрутних життєвих обставинах.

Щодо поетапного збільшення розміру допомоги для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку Міністерство повідомляє, що Порядком призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми (постанова КМУ від 27.12.2001 р. №1751) передбачено, що допомога для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку виплачується у розмірі, що дорівнює різниці між 100% прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, та середньомісячним сукупним доходом сім’ї у розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців, але не менш як 130 грн.

З 01.01.2010 р. запроваджено максимальний розмір цієї допомоги малозабезпеченим особам на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.

За прогнозними розрахунками, збільшення мінімального розміру допомоги у 2013 році до 50% прожиткового мінімуму потребуватиме додаткових видатків з держбюджету у розмірі 3,6 млрд грн.

Програмою економічних реформ на 2010 — 2014 рр. «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна влада» передбачено перехід до принципу адресності для всіх видів соціальної підтримки, за винятком допомоги при народженні чи усиновленні дитини, інвалідам з дитинства й дітям-інвалідам.

Мінсоцполітики вважає, що всі види державної соціальної підтримки повинні мати адресний характер та надаватися з урахуванням матеріального становища сімей.

 

Автор: Хоміцка Маріанна

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь