• Посилання скопійовано

Форс-мажор - не причина для несплати ЄСВ

Тяжкий фінансовий стан підприємства та форс-мажорні обставини не можуть бути підставою для звільнення платника єдиного соцвнеску від відповідальності за порушення вимог законодавства

Форс-мажор - не причина для несплати ЄСВ

Підприємство звернулось до суду з позовом про скасування рішення щодо застосування штрафних санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного соцвнеску. Свої вимоги мотивувало тим, що протягом 2012-2013 років підприємство потерпало від обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин): повної загибелі врожаю внаслідок стихійного лиха, що підтверджується висновками Торгово-промислової палати України. У зв'язку із цим позивач не мав можливості вчасно сплатити ЄСВ. 

Проте суд приходить до висновку про необґрунтованість позовних вимог, посилаючись на Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI (далі - Закон), а саме:

1) згідно з ч. 12 ст.9 Закону, єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника;

2) за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску до платника єдиного внеску застосовується штраф у розмірі 10% своєчасно не сплачених сум (п. 2 ч. 11 ст. 25 Закону);

3) відповідно до ч. 10 ст. 25 Закону на суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1% суми недоплати за кожний день прострочення платежу.

На підставі викладеного суд вважає, що позивач порушив вимоги законодавства, а тому застосування до нього штрафних санкцій та нарахування пені є правомірним.

Таким чином, тяжкий фінансовий стан підприємства та форс-мажорні обставини не можуть бути підставою для звільнення платника єдиного внеску від відповідальності за порушення вимог законодавства.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»