• Посилання скопійовано

Пільги для багатодітних матерів - довготермінова відпустка та вихід на пенсію в 55 років

У Верховній Раді зареєстровано два законопроекти, якими пропонується надати додаткові соціальні гарантії багатодітним матерям з метою підвищення народжуваності

Пільги для багатодітних матерів - довготермінова відпустка та вихід на пенсію в 55 років

7 березня 2017 року у Верховній Раді зареєстровано одразу два законопроекти, які стосуються багатодітних матерів. Їх авторами є нардепи Т. Бахтеєва, І. Шурма, В. Чепинога, І. Рибак.

 

1) Законопроект №6166 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо права на відпустку для догляду за дитиною жінки, яка народила та фактично доглядає за трьома і більше дітьми з метою підвищення народжуваності в Україні". 

Пропонується надавати жінкам, які  народили  та доглядають за трьома і більше дітьми, після завершення відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку відпустку без збереження заробітної плати для догляду за народженою третьою та  кожною наступною дитиною до досягнення дитиною шестирічного віку.

 

2) Законопроект №6167 "Про внесення змін до деяких законів України про приведення у відповідність законів України щодо зменшення пенсійного віку багатодітним матерям з метою підвищення народжуваності".

Запропоновано встановити, що жінки, які народили  троє  або четверо дітей і виховали їх до 14-річного віку, мають право на пенсію за віком після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 20 років із  зарахуванням  до стажу часу догляду за дітьми.

У разі відсутності  матері,  коли  виховання  дитини-інваліда здійснювалось його батьком, йому  пропонується призначати пенсію  за  віком після досягнення 60 років при стажі роботи 25 років.

Якщо дитина не досягла 6-річного або 14-річного віку, а матері,  яка народили троє чи  більше дітей виповнилося 50 або  55 років відповідно,   за наявності не менше 15  або  20 років страхового стажу,  вона матиме право звернутися за призначенням дострокової пенсії за віком відповідно до  закону.     

Пенсії за особливі заслуги перед Україною пропонується також встановлювати  матерям,  які народили троє і більше дітей та виховали їх до 14-річного віку та жінкам, які   народили  та  виховали  до 6-річного віку п'ятьох і більше дітей,  у  тому  числі  дітей, усиновлених  у  встановленому  законом порядку. 

Якщо дитина не досягла 6-річного або 14-річного віку, а матері,  яка народили троє чи  більше дітей, виповнилося 50 або  55 років відповідно, за наявності не менше 15  або  20 років страхового стажу,  вона має право звернутися за призначенням дострокової пенсії за віком відповідно до  закону.  Якщо у разі смерті матері або позбавлення її   батьківських   прав   виховання  дітей  до  зазначеного  віку здійснювалося   батьком,  право  на  пенсію  за  особливі  заслуги надається  батьку.  При  цьому  враховуються  діти,  усиновлені  в установленому  законом  порядку. 

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Верховна Рада України

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»