• Посилання скопійовано

Премія звільненого працівника: правила нарахування ЄСВ

Податківці у кількох нових листах розповіли про правила нарахування ЄСВ на суму премії звільненого працівника. З’ясуємо деталі

Премія звільненого працівника: правила нарахування ЄСВ

Коментар до листів ДФСУ від 04.08.2017 р. №1501/6/99-99-13-02-03-15/ІПК, від 04.08.2017 р. №1502/6/99-99-13-02-03-15/ІПКвід 04.08.2017 р. №1503/К/99-99-13-02-01-14/ІПК

Як обчислювати ЄСВ при нарахуванні премії звільненому працівнику

Оскільки премія нараховується за підсумками виконаної роботи, то вона нараховується звільненому працівнику за місяці, коли він працював на підприємстві. Тобто премія за підсумками роботи вважається виплатою за відпрацьований час. Саме тому на неї поширюється ч. 2 ст. 7 Закону про ЄСВ. Отже, ЄСВ нараховується на суму, що визначається шляхом ділення зарплати (премії), виплаченої за результатами роботи за місяці, за які вона нарахована. 

У коментованих листах податківці роблять такий висновок з цього приводу (також ґрунтуючись на нормах ч. 2 ст. 7 Закону про ЄСВ). 

Під час нарахування ЄСВ також ураховують обмеження бази нарахування ЄСВ:

  • мінімальна база нарахування ЄСВ за ставкою 22% і за основним місцем роботи визначається на рівні не менше за розмір мінімальної зарплати (у 2017 році – 3200), установленій у відповідному місяці, за умови перебування у трудових відносинах повний календарний місяць або відпрацювання всіх робочих днів (п. 8 р. ІІІ Інструкції № 449);
  • максимальна база нарахування ЄСВ із 1 травня по 30 листопада 2017 року становить 42100 грн.

Ось і податківці у підкатегорії 301.04.01 "ЗІР" вказали, що якщо після включення суми премії, нарахованої звільненому працівнику, до відповідних періодів її нарахування загальний дохід за місяць (сума нарахованої заробітної плати за відпрацьований час та сума премії) становить менше мінімального розміру, сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом за місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та ставки ЄСВ. 

Але за кожний місяць роботи працівника, який він відпрацював повністю, роботодавець й так має нарахувати ЄСВ у розмірі не менше мінімального страхового внеску. А ще ЄСВ слід нарахувати і на суму донарахованої за цей місяць премії.  У такому випадку у таблиці 6 звіту з ЄСВ за місяць нарахування премії слід відобразити окремими рядками не тільки нарахування ЄСВ на суму премії, а й зменшення суми ЄСВ, донарахованої за місяці, за які надається така премія до мінімального розміру (див. приклад). 

 

Як показати нараховану премію та ЄСВ у таблиці 6 Звіту з ЄСВ

Відповідно до  п. 9 розділу IV Порядку №435 графа 10 «Код типу нарахувань» заповнюється страхувальником лише у випадках, передбачених переліком кодів типу нарахувань 1 - 12.

Код типу нарахувань 1 зазначається лише для осіб, які отримують заробітну плату за виконану роботу, строк виконання яких перевищує календарний місяць і ЄСВ на суму, що визначається шляхом ділення заробітної плати (доходу), виплаченої за результатами роботи, на кількість місяців, за які вона нарахована. За таким же правилом слід показувати премію, нараховану за підсумком відпрацьованого часу звільненого працівника.

Отже, у таблиці 6 звіту з ЄСВ за місяць, в якому було здійснення нарахування премії за підсумками роботи, таку премію потрібно було відобразити окремими рядками у розрізі місяців, за які вона була нарахована. А саме:

  • базу нарахування ЄСВ за кожен місяць визначають окремо, розділивши загальну суму премії на кількість календарних місяців, за які її нараховано;
  • у реквізиті 11 указують місяць, за який проведено нарахування;
  • у реквізиті 10 указують код типу нарахувань «1» ― для всіх місяців, за які нарахували премію за відпрацьований час.

При цьому кількість календарних днів перебування в трудових відносинах не зазначається. Причина: їх не можна зазначати в поточному періоді за минулі (майбутні) періоди, за винятком випадків щорічної відпустки, відпустки по вагітності та пологах і відновлення на роботі за рішенням суду (п. 9 розд. IV Порядку № 435). 

Зверніть увагу: ПФУ свого часу надавало  роз’яснення з приводу відображення коригування донарахованої суми ЄСВ до рівня мінімального страхового внеску.

У випадку здійснення перерахунку (збільшення або зменшення) суми різниці між розміром мінімальної заробітної плати та фактично нарахованою заробітною платою (доходом) за минулі періоди, у рядку, в якому відображається таке коригування ЄСВ, в графі 10 таблиці 6 застосовуються типи нарахування 2 та/або 3. При цьому заповнюються також графи 19 «сума різниці» та 21 «сума нарахованого єдиного внеску» таблиці 6. Тип нарахування 13 в таких випадках не застосовується у графі 10 не зазначається. 

 

Приклад. Нарахування ЄСВ на премію звільненого працівника

Працівник звільнився за власним бажанням у липні 2017 року. За відпрацьований час липня працівнику було нараховано у серпні премію за липень у розмірі 1000 грн. 

У липні працівником було відпрацьовано всі робочі дні. Але оскільки він був оформлений на півставки, йому було нараховано зарплату за цей період у розмірі 1600 грн.

За липень 2017 року було нараховано ЄСВ у розмірі 704 грн. При цьому у таблиці 6 звіту з ЄСВ було показано окремим рядком донарахування ЄСВ у сумі 352 грн з кодом 13 у графі 10.

ЄСВ з суми премії становить 1000 * 22% = 220 грн. 

Така премія відображається як звичайна зарплата у таблиці 6 звіту з ЄСВ за серпень 2017 року (місяця, у якому вона була нарахована). Але при цьому в рядку, в якому вона відображається, зазначаються як місяць і рік липень 2017 року ( 07 2017). 

І оскільки донарахування премії за липень призвело до необхідності перерахунку ЄСВ за такий місяць, то потрібно у звіті з ЄСВ за серпень показати не тільки рядок щодо нарахування премії та ЄСВ на неї, але й коригування (зменшення) донарахованого у липні до розміру мінімального ЄСВ (на ту ж саму суму 220 грн) - окремим рядком з типом нарахування 3 та заповненням графи 19 та 21. 

 

 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»