• Посилання скопійовано

Порядок обліку платників ЄСВ зазнав змін

Змінами, зокрема, передбачено, що функції обліку платників ЄСВ у контролюючому органі тепер здійснюватимуть підрозділи обслуговування платників

Порядок обліку платників ЄСВ зазнав змін

Мінфін наказом від 25.09.2017 р. №803 (зареєстрований у Мін'юсті 20.10.2017 р.) вніс зміни до Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Зокрема:

 

1) Підкориговано норми Порядку, які стосуються зняття з обліку платників ЄСВ (в тому числі тих, на яких не поширюється дія Закону №755).

Уточнено, що після отримання від держреєстратора відповідних відомостей контролюючий орган проводить передбачену законодавством перевірку (раніше - позапланову документальну перевірку) платника щодо правильності нарахування та сплати ЄСВ.

Щодо зняття з обліку платників ЄСВ, на яких не поширюється дія Закону № 755 , то  отримавши заяву за формою № 7-ЄСВ (додаток 4), контролюючий орган проводить передбачену законодавством перевірку щодо правильності нарахування та сплати єдиного внеску. Платник платник єдиного внеску здійснює остаточні розрахунки з контролюючим органом.

 

2) Порядок доповнено новим розділом "VI. Організація обліку платників єдиного внеску у контролюючих органах"

Передбачено, що функції обліку платників ЄСВ у контролюючому органі тепер здійснюватимуть підрозділи обслуговування платників. Такі підрозділи будуть утворені в ДФСУ, ГУ ДФС в областях, м. Києві, Офісі великих платників податків ДФС (далі - ГУ), ДПІ у районах, містах (крім Києва), районах у містах, ОДПІ.

ГУ виконуватимуть такі процедури обліку платників відповідно до функцій, визначених ПКУ:

  • забезпечувати організацію роботи з ведення обліку платників ЄСВ;
  • забезпечувати достовірність та повноту обліку платників ЄСВ;
  • вести реєстр страхувальників згідно з Положенням про реєстр страхувальників;
  • проводити заходи, пов’язані з припиненням (закриттям) платників ЄСВ, формувати та направляти (видавати) відомості про відсутність (наявність) заборгованості зі сплати ЄСВ за формою № 11-ЄСВ та повідомлення про зняття з обліку платника єдиного внеску за формою № 10-ЄСВ.

ДПІ виконуватимуть такі процедури обліку платників:

  • здійснюватимуть ведення обліку платників єдиного внеску;
  • прийматимуть заяви від платників єдиного внеску, визначені цим Порядком;
  • формуватимуть та видаватимуть довідки, повідомлення, визначені цим Порядком (крім повідомлень, відомостей, що формуються та видаються ГУ);
  • вестимуть реєстр страхувальників згідно з Положенням про реєстр страхувальників;
  • виконуватимуть інші функції сервісного обслуговування платників єдиного внеску, визначені законом.

ДПІ будуть здійснювати процедури обліку платників ЄСВ, які не передбачають одночасного виконання або завершення яких можливе без виконання інших процедур або функцій, що належать до повноважень ГУ.

Якщо контролюючими органами при здійсненні своїх функцій за результатами перевірок та звірок, або на підставі інформації від третіх осіб, або на підставі даних інших державних органів чи відповідних державних реєстрів буде встановлено, що:

  • юридична особа, відокремлений підрозділ юридичної особи, ФОП за даними ЄДР має стан такої, що провадить діяльність та при цьому не перебуває на обліку чи знята з обліку у відповідному контролюючому органі, то таким органом проводяться заходи щодо отримання відповідних відомостей від державного реєстратора та постановки на облік такого платника єдиного внеску згідно з цим Порядком;
  • фізична особа, зареєстрована як особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, але не перебуває на обліку чи знята з обліку в контролюючому органі, то такий орган повідомляє таку особу про необхідність подання заяви за формою 1-ЄСВ для взяття її на облік як платника єдиного внеску. Така фізична особа обліковується в реєстрі страхувальників як особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, з ознакою «платник не подав заяви для взяття на облік.».

 

3) Внесено зміни до форм № 2-ЄСВ, № 10-ЄСВ, № 11-ЄСВ, № 9-ЄСВ (додатки до Порядку) 

Зокрема, у цих формах слова «Керівник (заступник керівника)» замінено словами «Керівник (заступник керівника або уповноважена особа)».

Окрім того, Відомість про відсутність (наявність) заборгованості зі сплати ЄСВ (форма № 11-ЄСВ) після таблиці «суми заборгованості зі сплати єдиного внеску, щодо яких проводиться адміністративне оскарження або оскарження в судовому порядку» доповнено абзацом та таблицею такого змісту:

«розстрочені (відстрочені) суми єдиного внеску - заборгованість зі сплати єдиного внеску, строки сплати якої перенесено:

 

№ з/п

Вид платежу

Розстрочені (відстрочені) суми заборгованості, всього (грн)

     
     

Всього

 

Наказ набрав чинності 10 листопада 2017 року.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Міністерство фінансів України

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»