• Посилання скопійовано

Особливості заповнення листка непрацездатності по вагітності та пологах

У графі «Діагноз первинний» листка має бути зазначений термін вагітності на час звернення, у графі «Діагноз заключний» – орієнтовний термін пологів, у графі «Звільнення від роботи» одним рядком записується сумарна тривалість відпустки

Особливості заповнення листка непрацездатності по вагітності та пологах

ФСС в Херсонській області нагадує, що згідно із ст. 17 Закону «Про відпустки» на підставі медичного висновку жінкам надається оплачувана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами з 30 тижнів вагітності.

Фінансування допомоги по вагітності та пологах здійснюється за рахунок коштів Фонду соціального страхування України.

Відповідно до абз. 2 ч. 1 ст. 25 Закону № 1105 допомога по вагітності та пологах застрахованій особі виплачується за весь період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей – 70) календарних днів після пологів. Розмір зазначеної допомоги обчислюється сумарно та надається застрахованій особі в повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів, а саме: на «сто двадцять шість» календарних днів.

Пунктом 9 Інструкції №532, регламентований порядок заповнення листка непрацездатності при наданні відпустки по вагітності та пологах, а саме у графі «Діагноз первинний» має бути зазначений термін вагітності на час звернення, у графі «Діагноз заключний» – орієнтовний термін пологів, у графі «Звільнення від роботи» одним рядком записується сумарна тривалість відпустки з відміткою дати відкриття листка непрацездатності, у графі «Стати до роботи» – дата закінчення відпустки.

Таким чином, дата, що зазначена у графі «Стати до роботи», як закінчення відпустки, не являється датою виходу на роботу, а визначає дату закінчення терміну 126 календарних днів, тому застрахована особа, яка перебувала у відпустці по вагітності та пологах, повинна стати до роботи лише наступного дня.

За результатами проведених перевірок за зверненнями страхувальників та застрахованих осіб встановлено, що лікарями закладів охорони здоров’я при видачі  жінкам листків непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами по різному заповнюється графа «Стати до роботи» – зазначається останній день відпустки по вагітності та пологах або день, коли застрахована особа повинна стати до роботи.

Згідно вимог п. 9 Інструкції №532 щодо більш чіткого визначення порядку заповнення листка непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами, необхідно зазначати в листку непрацездатності у графі «Стати до роботи» 126-го дня відпустки, що є датою закінчення відпустки. При цьому, якщо лікарями закладів охорони здоров’я  у графі «Стати до роботи» буде зазначено 127-го дня, що відповідає наступному за 126-им, з якого необхідно приступити до роботи це не буде вважатися  помилкою, тому повертати для виправлення такі листки непрацездатності до закладів охорони здоров’я не потрібно.

З метою запобігання непорозумінь між застрахованою особою та страхувальником під час оформлення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами і призначення допомоги за нею, вважаємо за доцільне лікарями у графі «Примітки» бланку листка непрацездатності зазначати дату, коли жінка повинна вийти на роботу.

Окрім того, законодавчо закріплена тривалість відпустки по вагітності та пологах (126 календарних днів) у листку непрацездатності записується сумарно одним рядком, тому комісія із соціального страхування приймає рішення про виплату матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

***

Читайте також:

Джерело: Фонд соціального страхування України

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»