• Посилання скопійовано

Як отримати довідку щодо відсутності боргу з ЄСВ: відповідь Мінекономіки

За роз'ясненням Мінекономіки, довідки щодо відсутності боргу з ЄСВ мають надаватися органами ДПС в день звернення роботодавців

Як отримати довідку щодо відсутності боргу з ЄСВ: відповідь Мінекономіки

До  Всеукраїнської профспілки торгівлі надійшли численні звернення членів профспілки, підприємств малого та середнього бізнесу  сфери торгівлі та ресторанного господарства зі скаргами, що вони не мають можливості реально отримати допомогу по частковому безробіттю відповідно до ст. 47-1 Закону про зайнятість.

Переважна більшість з них подали документи до центрів зайнятості ще до прийняття постанови КМУ про затвердження Порядку надання такої допомоги, але центри зайнятості їх не розглядали оскільки постанова не оприлюднена. Наразі постанова оприлюднена, але є проблеми з отриманням довідки від податкових органів щодо відсутності боргу по сплаті ЄСВ. Попасти на особистий прийом до податкової неможливо, в кращому випадку охоронець забере лист, але підтвердження отримання платник податку не отримає. При зверненнях в електронному вигляді – надходять нікчемні відповіді (додається, додаток № 1).

Залишається і проблема з термінами звернення роботодавців за допомогою по частковому безробіттю – з якого часу відліковується 30 днів для подачі заявки на допомогу, адже де-факто підприємства припинили свою діяльність з 12 березня ц. р. відповідно до постанови КМУ №211. Зміст звернення профспілок можна переглянути тут.

На звернення Всеукраїнської профспілки працівників і підприємців торгівлі, громадського харчування та послуг Міністерство економіки надало роз'яснення стосовно механізму допомоги по частковому безробіттю на період карантину (згідно із т. 47-1 Закону про зайнятість), зокрема, щодо надання ДПС довідки, необхідної для отримання зазначеної допомоги. Воно наголосило на необхідності надання довідки щодо відсутності боргу з ЄСВ органами ДПС в день звернення роботодавців.

Від себе наголосимо, що територіальні податківці вже зазначили, як отримати цю довідку. За їх роз'ясненням довідку в електронній формі платник отримує у приватній частині Електронного кабінету. Довідка або відмова у наданні Довідки готуються уповноваженим органом протягом 5 робочих днів з дня, наступного за днем отримання Заяви органом, до якого її було подано. Про це ми писали ось тут. Але загального листа від ДПС щодо правил надання довідки про відсутність боргу з ЄСВ ще не було.

Строк дії довідки становить 10 календарних днів з дати її формування. У Довідці обов’язково зазначається термін її дії.

Щодо строку подання документів для отримання допомоги у листі відповіді не має. Повний текст відповіді дивиться текст тут

Зауважимо, у Верховній Раді зареєстровано законопроект №3422 з пропозицією збільшити строки для звернення за допомогою по частковому безробіттю з 30 до 90 календарних днів з дня зупинення (скорочення) виробництва. Про це ми зазначали тут.

***

Читайте також:

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»