• Посилання скопійовано

Правила заповнення платіжок для сплати податків та ЄСВ суттєво спростять

ДПС запланувала зміни до порядку заповнення платіжок для сплати ЄСВ та податків й зборів. Мета - максимально скоротити перелік обов'язкових реквізитів платіжок

Правила заповнення платіжок для сплати податків та ЄСВ суттєво спростять

ДПС опублікувала на своєму сайті проєкт наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції при сплаті (стягненні) податків, зборів, платежів та сплаті (стягненні), поверненні єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». 

 

Для чого вносять зміни до Порядку сплати ЄСВ та податків?

Відповідно до Закону «Про платіжні послуги» при виконанні платіжних операцій запроваджено використання платіжних інструкцій (на заміну розрахункових документів).

Платіжні інструкції містять обов’язковий реквізит «Призначення платежу» структурованого формату, заповнення якого унормовано проєктом наказу для використання платниками та органами виконавчої влади.

Проєкт наказу передбачає максимальне спрощення алгоритму заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції щляхом мінімізації кількості обов’язкових полів, які заповнюються платниками при сплаті податків, зборів, платежів та єдиного внеску, а також органами виконавчої влади при стягненні податків, зборів, платежів, списанні коштів передоплати (доплати) митних платежів та при стягненні, поверненні єдиного внеску.

Розробка проєкту наказу зумовлена також змінами, що відбулися у платіжній інфраструктурі України, зокрема прийняттям постанови НБУ від 16.09.2021 р. №93 «Про затвердження міжнародного стандарту ISO 20022 у платіжній інфраструктурі України», якою передбачено використання для виконання міжбанківських платіжних операцій системи електронних платежів нового покоління СЕП-4.0.

 

Нові правила заповнення платіжок

За проєктом нового порядку, обов’язковим реквізитом платіжної інструкції є реквізит «Призначення платежу», при заповненні якого платник у разі сплати податків, зборів, платежів та єдиного внеску на бюджетний/небюджетний/єдиний рахунок використовує поля встановленого формату:

  • «Код виду сплати»;
  • «Додаткова інформація запису»;
  • «Номер рахунку»;
  • «Сума податку»;
  • «Інформація про податкове повідомлення (рішення)»;
  • «Тип».

Але при сплаті податків, зборів, платежів та ЄСВ небюджетні рахунки платник у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції заповнює із переліку полів тільки поля: «Код виду сплати» та «Додаткова інформація запису».

У полі «Код виду сплати» платник заповнює код виду сплати, визначений Переліком кодів видів сплати, які використовуються платниками згідно з додатком 1 до цього Порядку.

При використанні єдиного рахунку для сплати податків та ЄСВ платник може:

1) не визначати напрям/напрями спрямування коштів з єдиного рахунку на бюджетні/небюджетні рахунки.

У такому випадку платник у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції заповнює тільки поле «Додаткова інформація запису» з інформацією щодо переказу коштів у довільній формі. 

2) самостійно визначити напрям/напрями спрямування коштів з єдиного рахунку на бюджетні/небюджетні рахунки.

У такому випадку платник у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції заповнює із переліку полів, наведених у пункті 1 розділу ІІ цього Порядку, такі поля:

  • «Номер рахунку»;
  • «Сума податку»;
  • «Інформація про податкове повідомлення (рішення)»;
  • «Додаткова інформація запису».
  • У полі «Номер рахунку» платник заповнює номер бюджетного/небюджетного рахунку;
  • у полі «Сума податку» платник заповнює суму, яка має бути зарахована на бюджетний/небюджетний рахунок;
  • у полі «Інформація про податкове повідомлення (рішення)» платник заповнює номер податкового повідомлення-рішення/рішення/вимоги та/або рішення щодо єдиного внеску (у разі якщо кошти сплачуються на підставі таких документів);
  • у полі «Додаткова інформація запису» платник заповнює інформацію щодо переказу коштів у довільній формі.

 

Поточні правила заповнення 

Під час сплати (стягнення) податків, зборів, платежів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) реквізити «Призначення платежу» розрахункового документа заповнюються таким чином:

поле №1:

друкується службовий код (знак) "*" (ознака платежу);

поле №2:

друкується розділовий знак ";";

друкується код виду сплати (формат ссс – тризначне число);

поле №3:

друкується розділовий знак ";";

друкується податковий номер або серія (за наявності) та номер паспорта громадянина України (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний територіальний орган ДПС і мають відмітку у паспорті або запис про відмову від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків в електронному безконтактному носії);

поле №4:

друкується розділовий знак ";";

друкується роз'яснювальна інформація про призначення платежу в довільній формі. Кількість знаків, ураховуючи зазначені вище поля і розділові знаки, обмежена довжиною реквізиту "Призначення платежу" електронного розрахункового документа системи електронних платежів Національного банку України, при цьому використання символу ";" не допускається.

 

Додаткові матеріали

Проєкт наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції при сплаті (стягненні) податків, зборів, платежів та сплаті (стягненні), поверненні єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (Завантажити)

Порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції при сплаті (стягненні) податків, зборів, платежів та сплаті (стягненні), поверненні єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (Завантажити)

Додаток 1 до Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжноїінструкції при сплаті (стягненні) податків, зборів, платежів та сплаті (стягненні), поверненні єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (Завантажити)

Додаток 2 до Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції при сплаті (стягненні) податків, зборів, платежів та сплаті (стягненні), поверненні єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (Завантажити)

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»