• Посилання скопійовано

Працівникові встановлено інвалідність: що з ЄСВ?

Працівнику встановили інвалідність та він повідомив про це роботодавця. Чи видавати наказ про застосування ставки ЄСВ 8,41%?

Працівникові встановлено інвалідність: що з ЄСВ?

Щодо працівників, які мають інвалідність, роботодавці застосовують ставку ЄСВ у розмірі 8,41% (ч. 13 ст. 8 Закону про ЄСВ).

Підставою для застосування цього розміру ЄСВ є засвідчена копія довідки з акта огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності (абз. 7 пп. 5 п. 2 Інструкції №449).

А саме нарахування ЄСВ у розмірі 8,41% здійснюється з дати встановлення групи інвалідності (але не раніше одержання завіреної копії довідки до акта огляду в медико-соціальній експертній комісії) та закінчується датою припинення інвалідності.

Копію довідки МСЕК затверджує роботодавець у день її отримання від працівника. На практиці працівник, якому встановлено інвалідність, приносить оригінал довідки МСЕК своєму роботодавцю. Роботодавець робить копію цієї довідки, засвідчує її печаткою (за наявності) та написом на кшталт «З оригіналом вірно», ставить дату засвідчення та передає до бухгалтерії. Така копія є достатньою підставою для нарахування ЄСВ за ставкою 8,41% на заробітну плату працівника — особи з інвалідністю. Видавати окремий наказ про зміну та застосування до певного працівника іншої ставки ЄСВ не потрібно.

Звертаємо увагу, що до дати засвідчення роботодавцем копії МСЕК і після дати припинення інвалідності роботодавець повинен застосовувати до доходу працівника ставку ЄСВ у розмірі 22%.

Крім того, роботодавець не повинен дотримувати обов’язкової умови щодо сплати ЄСВ у мінімальному розмірі з доходу працівника — особи з інвалідністю, як це передбачено абз. 2 ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ для працівників, до доходу яких застосовується ставка у розмірі 22%.

Тобто до заробітної плати (доходу) працівника — особи з інвалідністю пільгова ставка ЄСВ застосовується до фактичної бази нарахування (абз. 5 пп. 6 п. 2 Інструкції №449).

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»