• Посилання скопійовано

Які права має споживач та як їх захистити: відеороз'яснення від Мін'юсту

Мін'юст розповів, як споживачу захистити свої права

Які права має споживач та як їх захистити: відеороз'яснення від Мін'юсту

Міністерство юстиції презентувало відеоматеріал на тему «Захист прав споживачів». У цьому випуску роз’яснюється, які права мають споживачі та як ці права захистити.

Так, з-поміж іншого, споживачі мають право на:

  • належну якість продукції та обслуговування;
  • безпеку продукції;
  • необхідну, доступну, достовірну та своєчасну інформацію про продукцію, її кількість, якість, асортимент, а також про її виробника, виконавця та продавця;
  • на відшкодування майнової та моральної шкоди, завданої внаслідок недоліків продукції, відповідно до закону.

Споживачі мають право об’єднуватися в громадські організації, звертатися до суду та інших уповноважених державних органів за захистом порушених прав.

Також у випуску пояснюється, які зобов’язання перед споживачем мають продавець, виробник або виконавець. Зокрема, під час продажу товару продавець зобов’язаний видати споживачеві розрахунковий документ встановленої форми, що засвідчує факт купівлі, з позначкою про дату продажу та експлуатаційні документи.

У разі виявлення протягом встановленого гарантійного строку істотних недоліків, які виникли з вини виробника товару, продавця або виконавця, або фальсифікації товару, підтверджених за необхідності висновком експертизи, споживач, в порядку та у строки, що встановлені законодавством і на підставі обов’язкових для сторін правил чи договору, має право за своїм вибором вимагати від продавця або виробника:

  1. розірвати договір та повернути сплачену за товар суму;
  2. вимагати заміни товару на такий же товар або на аналогічний, з числа наявних у продавця або виробника.

Продавець або виробник зобов’язані прийняти товар неналежної якості у споживача і задовольнити його вимоги.

Якщо продавець ухиляється від свого обов’язку, потрібно подати скаргу до Головного управління Держпродспоживслужби за місцем проживання. Термін розгляду скарги – до 1 місяця.

 

Джерело: Міністерство юстиції

Рубрика: Право і відповідальність/Захист прав споживачів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Захист прав споживачів»