• Посилання скопійовано

У разі смерті орендодавця орендар може вносити орендну плату на депозит нотаріуса

Лист Мін’юсту від 12.03.2012 р. №113-0-2-12/13.1

Укладаючи договір оренди, предметом якого є будівля, споруда (їх частина) чи земельна ділянка, як правило, ніхто зі сторін договору не замислюється про виконання цього договору у разі смерті одного з контрагентів. Як правило, з усіх питань, не врегульованих у договорі, сторони керуються чинним законодавством.

Хоча на практиці в деяких договорах особливо сумлінні орендарі (переважно підприємці-фізособи) згадують про такі форс-мажорні обставини та встановлюють порядок дії договору та сплати орендної плати за користування майном у разі їхньої раптової смерті.

У будь-якому випадку таке делікатне питання заслуговує не меншої уваги, ніж будь-які інші питання виконання договорів оренди.

Мін’юст для вирішення цієї проблеми звертається до вимог чинного ЦКУ та зазначає, що:

 

  • для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини;

 

 

  • до складу спадщини входять усі права та обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті;

 

 

  • боржник має право виконати свій обов’язок шляхом внесення належних з нього кредиторові грошей або цінних паперів на депозит нотаріуса, нотаріальної контори, зокрема в разі відсутності кредитора або уповноваженої ним особи у місці виконання зобов’язання. При цьому нотаріус повідомляє кредитора про внесення боргу у депозит.

 

 

Підпунктом 2.1 пункту 2 глави 21 розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Мін’юсту від 22.02.2012 р. №296/5, передбачено, що внесення особою грошових сум у депозит нотаріуса проводиться шляхом внесення переказу готівки через банки або безготівковим перерахуванням сум з рахунка особи на окремий поточний рахунок приватного нотаріуса тощо. Для зберігання грошових сум, прийнятих у депозит державними нотаріальними конторами, в органах Держказначейства відкриваються відповідні рахунки для обліку депозитних сум.

Таким чином, Мін’юст доходить висновку, що у випадку смерті орендодавця для належного виконання зобов’язань орендар має право внести грошові суми на депозит нотаріуса для подальшої їх передачі спадкоємцям такого кредитора-орендодавця.

Автор: Канарьова Наталія

Рубрика: Право і відповідальність/Договірні відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Договірні відносини»