• Посилання скопійовано

Чи буде штраф за несплату орендних платежів під час війни?

Якщо договором встановлено, що настання обставин непереборної сили не лише звільняє від відповідальності, а й відстрочує виконання зобов'язань за договором (сплата орендної плати) на строк дії таких обставин, то наслідків у разі несплати оренди не буде

Чи буде штраф за несплату орендних платежів під час війни?

На головне питання у цій царині – чи звільняється орендар від сплати за договором оренди у період дій воєнного стану – допомагає розібратися головний юрист відділу безоплатної правової допомоги Павлоградського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Галина Некоз.

За загальним правилом: особа звільняється від відповідальності за порушення зобов’язання, якщо таке порушення сталося внаслідок непереборної сили. Так визначено у ст. 617 ЦКУ. Торгово – промислова палата України своїм листом від 28 лютого 2022 року засвідчила як форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) військову агресію російської федерації проти України, що стало підставою введення воєнного стану.

Виходячи з загального правила, орендар все одно зобов’язаний у подальшому сплатити орендну плату, але якщо через настання обставин непереборної сили порушить строк сплати орендної плати, він буде звільнений від відповідальності, що встановлена договором оренди чи законом, такої як: пеня; одностороння відмова орендодавця від договору; обмеження доступу до користування орендованим майном; відшкодування збитків тощо.

Додатково договором може бути встановлено, що настання обставин непереборної сили не лише звільняє від відповідальності, а й відстрочує виконання зобов’язань за договором (сплата орендної плати) на строк дії таких обставин.

Інший випадок, якщо через форс-мажорні обставини орендар не має можливості використовувати орендоване майно, наприклад, внаслідок евакуації з територій активних бойових дій. У такому випадку, орендар звільняється від орендної плати за весь час, протягом якого майно не могло бути використане ним через обставини, за які він не відповідає, відповідно до ч. 6 ст. 762 ЦКУ. Однак, у такому разі орендарю слід пам’ятати: у разі виникнення з орендодавцем спору щодо можливості використання орендованого майна під час воєнного стану саме йому необхідно буде доводити, що він не мав можливості користуватися орендованим майном.

Джерело: Безоплатна правова допомога

Рубрика: Право і відповідальність/Договірні відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Договірні відносини»