• Посилання скопійовано

Уряд визначив порядок застосування застави як запобіжного заходу

Кабінет Міністрів визначив порядок внесення коштів на спеціальний рахунок при застосуванні застави як запобіжного заходу. Відповідну постанову, яку розробило Міністерство юстиції, ухвалено 11 січня на засіданні Кабміну.

Як повідомив міністр юстиції Олександр Лавринович, ініціатива Уряду викликана змінами, які відбулися у законодавстві. Зокрема, у зв’язку із внесенням змін до статті 154-1 Кримінально-процесуального кодексу України (Законом України від 15 листопада 2011 року №4025-VI щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності).

Внесені зміни передбачають, що застава як запобіжний захід застосовується з метою забезпечення належної поведінки особи, щодо якої застосовано запобіжний захід, її явки за викликом до органу дізнання, слідчого, прокурора або суду, а також виконання інших покладених на неї обов’язків, передбачених статтею 149-1 Кримінально-процесуального кодексу, з умовою повернення внесених коштів до доходу держави у разі невиконання цих обов’язків. Застава полягає у внесенні коштів у національній грошовій одиниці на спеціальний рахунок, визначений у порядку, затвердженому Кабміном України.

У зв’язку з цим Кабмін своєю постановою визначив механізм внесення коштів при застосуванні застави. Кошти вноситимуться у національній грошовій одиниці на спеціальний рахунок органу, у провадженні якого перебуває кримінальна справа.

Крім того, постановою визначено перелік осіб, які можуть внести заставу; перелік осіб, яким забороняється бути заставодавцями; документи, у яких визначається розмір застави; документи, що є підставою для повернення внесених коштів до доходу держави у разі невиконання обов’язків особою, щодо якої застосовано запобіжний захід у вигляді застави; особливості повернення застави у разі відмови заставодавця від узятих на себе зобов’язань; механізм повернення коштів за заявою особи (заставодавця) у разі винесення вироку чи постанови судді (ухвали суду) про закриття справи.

Міністр юстиції також повідомив, що постанова набере чинності з дня її офіційного опублікування.

 

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»