• Посилання скопійовано

Не підтвердили відомості про юридичну особу в ЄДР - очікуйте зустрічної звірки

Наказ ДПС України від 10.05.2012 року №390 «О внесении изменений в Методические рекомендации по организации и проведению органами государственной налоговой службы встречных проверок, утвержденных приказом ГНА Украины от 22.04.2011 г. №236»

З прийняттям ПКУ податківці отримали ще один варіант "перевірки" платника податків - зустрічні звірки. Причому за приписами Кодексу зустрічна звірка не є перевіркою в розумінні цього кодексу та завжди закінчується оформленням довідки, яка є податковою інформацією для подальших перевірок платника податків з включенням даних зустрічної звірки до актів перевірок.

Зустрічні звірки проводяться в порядку, визначеному постановою КМУ від 27.12.2010 р. №1232.

Зустрічні звірки проводяться у платників податків, щодо здійснення операцій з якими під час перевірки платника податків та зборів виникають сумніви стосовно факту здійснення таких операцій або якщо існують розбіжності задекларованих у деклараціях з ПДВ показників ПК та ПЗ.

Сама звірка проводить шляхом направлення відповідного запиту. Порядок здійснення дій податковими органами, які задіяні у проведенні такої звірки, наведений у Методрекомендаціях (Наказ ДПАУ від 22.04.2011 року №236).

Проте цікавим все ж такі питання, хто саме з платників податків беду цікавити податковий оргна в першу чергу. Така цікавість задовольняється на сьогодні внесеними до цих Методрекомендацій змінами, якими виділені, зокрема, госпсуб'єкти:

1) що мають стан, відмінний від нульового, зокрема: 7 "до ЄДР внесено запис про відсутність підтвердження відомостей", 8 "до Єдиного державного реєстру внесено запис про відсутність за місцезнаходженням", 9 "направлено повідомлення про відсутність за місцезнаходженням". Зі своєї сторони наполегливо нагадуємо про необхідність повідомляти державного реєстратор карткою форми 6 для підтвердження своїх відомостей (це робиться щороку протягом одного місяця з дати реєстрації підприємства).

В контексті наведених вище кодів станів платника податків варто нагадати, що такі стани не затверджені жодним нормативно-правовим документом, проте вони є наслідком автоматизації обліку платників податків у податкових органах. Такі ознаки - стани можуть змінюватись в залежності від наявності обставин та/або їх виправлення (зміни). Перелік таких кодів станів платника податків наведений в Довіднику «Стан платника податків» в розділі Довідники

2) щодо яких встановлено факти, які свідчать (можуть свідчити) про здійснення суб'єктом господарювання фіктивної діяльності за ознаками, визначеними у статті 55-1 Господарського кодексу України. Щодо цієї підстави нагадаємо, що такі ознаки фіктивності встановлюються лише судом.

3) щодо яких існують розбіжності задекларованих у деклараціях з ПДВ показників ПК та ПЗ (у сумі більше 50,0 тис. грн. за податковий період).

4) з якими платником податків вчинено правочини, стосовно яких виникли сумніви щодо реальності їх вчинення, та/або наявні факти, що свідчать про їх недійсність.

Автор: Канарьова Наталія

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»