• Посилання скопійовано

Створено відділ захисту підприємців при Генеральній прокуратурі

До завдань відділу входить моніторинг законопроектів та нормативно-правових актів у сфері підприємництва

З метою виключення випадків незаконного втручання контролюючих органів і органів влади в діяльність підприємств, установ, організацій, інших господарюючих суб'єктів у структурі центрального апарату Генеральної прокуратури України створено спеціальний підрозділ із забезпечення конституційних основ підприємницької діяльності. Цим підрозділом став відділ забезпечення конституційних засад підприємницької діяльності Головного управління захисту прав і свобод громадян та інтересів держави, протидії корупції і злочинності у сфері транспорту ГПУ. Начальником відділу призначено Інну Хомич, повідомляє сайт Генпрокуратури України.
Про роботу свого відділу розповіла Інна Юріївна Хомич:
«У завдання відділу входить моніторинг законопроектів та нормативно-правових актів у сфері підприємництва з метою виявлення в них положень, які створюють перешкоди для ведення бізнесу, порушують права та законні інтереси господарюючих суб'єктів. Адже ні для кого не є секретом, що часто безліччю відомчих нормативно-правових актів практично повністю вихолощується прогресивна норма того чи іншого закону. Причому такі девіації можливі на всіх рівнях.
Наприклад, чинне податкове законодавство передбачає безумовне прийняття податкових декларацій. А згідно з наказами чи розпорядженнями начальників інспекцій декларації зі збитками приймаються після кількох погоджувальних процедур або взагалі не приймаються. Для отримання позитивного висновку санітарно-гігієнічної експертизи необгрунтовано вимагається наявність договору на проведення робіт з дезинфекції та дератизації. І таких прикладів, на жаль, дуже багато.
Крім того, відділом безпосередньо та із залученням територіальних прокурорів проводяться перевірки за заявами, зверненнями, інформацією засобів масової інформації про порушення прав підприємців, незаконні дії контролюючих органів.
До функцій відділу також належить взаємодія з підприємницьким середовищем, у тому числі в особі їх громадських організацій».
З метою активізації роботи з підприємцями Генпрокуратура організувала роботу «гарячої лінії» для підприємців.
Розпорядженням Генерального прокурора України в Генеральній прокуратурі України організовано роботу телефону «гарячої лінії»: 0-800-507-001 (безоплатно зі стаціонарних телефонів у межах України).
За цим номером усі суб'єкти господарювання, права чи законні інтереси яких порушено посадовими особами органів державної влади і контролю, в робочі дні з 9 до 18 години мають можливість звернутися до Генеральної прокуратури України.
За їхніми повідомленнями організовуватимуться відповідні перевірки, вживатимуться заходи з відновлення порушених прав.
«Прокурорам на місцях доручено також організувати аналогічні «гарячі лінії». Про їх роботу громадськість інформуватиметься додатково», — уточнюють в Генпрокуратурі.
Виконуючи вимоги Генпрокуратури, Харківська міська прокуратура відкрила «гарячу лінію» для підприємців.
Телефон «гарячої лінії»: 096-464-64-64.

Джерело: Союз работников сферы безопасности

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»