• Посилання скопійовано

Зустрічна звірка без порівняння первинних документів контрагентів є неможливою

Постанова Харківського апеляційного адміністративного суду від 01.10.2012 р. Справа №2а-4680/12/2070

Зустрічна звірка без порівняння первинних документів контрагентів є неможливою

В актах перевірок платників податків часто можна побачити фразу щодо відсутності контрагента за місцезнаходженням, що, своєю чергою, унеможливлює проведення зустрічної звірки по їхніх контрагентах.

А якщо за результатами такої зустрічної звірки платника податків складено довідку, в якій податковий орган робить висновок про відсутність підтвердження реальності здійснених госпоперацій, — наскільки це правомірно? Хіба можливо зробити висновки без порівняння бухгалтерських та інших документів?

У цьому разі дії податкового органу не можна вважати законними. І при зверненні до суду з адміністративним позовом платник податків повинен знати таке.

Зустрічна звірка може бути проведена органом ДПС (ініціатором) самостійно, у разі коли СГД перебуває на обліку в тому самому органі ДПС, в якому перебуває платник податків, або у межах одного населеного пункту. Орган ДПС (виконавець), який проводить зустрічну звірку, складає довідку за наявності інформації, для отримання якої надіслано запит органом ДПС (ініціатором), та її документального підтвердження.

У разі отримання від госпсуб'єкта інформації, визначеної у запиті, та її документального підтвердження (протягом одного місяця з дня, наступного за днем надходження запиту) орган ДПС проводить зустрічну звірку.

Тому при отриманні запиту слід уважно ознайомитися з його змістом. Запит, який надсилається з метою проведення зустрічної звірки, має містити такі відомості:

1) факт проведення зустрічної звірки з посиланням на п. 73.5 ПКУ;

2) підстави отримання інформації, зокрема зазначення фактів порушення платником податків законодавства.

Судді Харківського апеляційного суду у коментованій постанові вважають, що підставою для проведення зустрічної звірки платника податків може бути встановлення під час перевірки іншого платника податків сумнівів стосовно факту здійснення операцій між цими суб'єктами господарювання або ж розбіжностей задекларованих у деклараціях з ПДВ показників ПК та ПЗ. Якщо такі факти не можна підтвердити чи спростувати первинними документами обох контрагентів, то скласти довідку неможливо. 

Увага! Оскільки зустрічна звірка проводиться також і за ініціативою податкового органу, на обліку якого перебуває контрагент платника податків, то довідка зустрічної звірки має містити посилання на одержання ДПІ платника податків запиту від ДПІ, на податковому обліку в яких перебуває його контрагент.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»