• Посилання скопійовано

Постанова слідчого є підставою для перевірки, а не для запиту

Постанова ВАСУ від 19.12.2012 р. Справа №К/9991/64526/12

Постанова слідчого є підставою для перевірки, а не для запиту

Нагадаємо, що за результатами проведеного 30.05.2012 р. у ВАСУ «круглого столу» з питань однакового застосування норм ПКУ Державна податкова служба листом від 31.07.2012 р. №20727/7/10-0217/2986 повідомляє, що однією з підстав для проведення органом ДПС документальних позапланових перевірок відповідно до пп. 78.1.11 ПКУ є отримання органом ДПС постанови суду (ухвали суду) про призначення перевірки або постанови органу дізнання, слідчого, прокурора, винесеної ними відповідно до закону у кримінальних справах, що перебувають у їхньому провадженні.

За результатами таких перевірок, відповідно до п. 86.9 ПКУ, податкове повідомлення-рішення не приймається до дня набрання законної сили відповідним рішенням суду. Матеріали перевірки разом із висновками органу ДПС передаються правоохоронному органу, що призначив перевірку.

Підтвердженням цього є коментована постанова ВАСУ, в якій суд зазначає:

1. Отримання органом ДПС постанови слідчого, винесеної ним відповідно до закону у кримінальних справах, що перебувають у його провадженні, є однозначною підставою для проведення документальної позапланової виїзної перевірки (пп. 78.1.11 ПКУ).

2. Матеріали перевірки та висновки органу ДПС, викладені в акті документальної невиїзної перевірки, що призначена на виконання постанови слідчого, до дня набрання законної сили відповідним рішенням у кримінальній справі, можуть бути оцінені як докази виключно у рамках розслідування та розгляду такої кримінальної справи і не можуть бути підставою для прийняття податкового повідомлення-рішення.

Від себе додамо, що податкові органи дозволяють собі ігнорувати вимоги пп. 78.1.11 ПКУ та вказувати на цю норму у тексті запитів, що надсилаються платнику податків. Хоча ця норма дає право на проведення перевірки, а не право на складення запиту. Зокрема, ця норма не може бути підставою для складення запиту в межах зустрічних звірянь, за результатами яких складається довідка. 

Увага! Доказом у кримінальній справі є висновки ревізій та акти перевірки (ч. 2 ст. 99 КПК України), а не довідки чи відповіді платників податків на запити, які містять посилання на пп. 78.1.11 ПКУ.

Слід також зважати на те, що на сьогодні, з прийняттям нового КПК, підставою для проведення органом ДПС позапланової перевірки є не лише постанова органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, слідчого, прокурора, винесена ними відповідно до закону, а й судове рішення суду (слідчого судді) про призначення перевірки.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»