• Посилання скопійовано

Державні податкові інспекції не наділені правом проводити перевірки

ДПІ, безперечно, належать до контролюючих органів. Але їхні права наразі обмежені. Чи мають право ДПІ на проведення перевірок, дізнаємось з консультації ДФСУ

Державні податкові інспекції не наділені правом проводити перевірки

В індивідуальній консультації ДФСУ від 28.03.2018 р. №1268/6/99-99-14-03-03-15/ІПК розглянуто можливість проведення державними податковими інспекціями перевірок платників податків, в тому числі і зустрічних звірок. І ось що розповідає центральний податковий орган.

Відповідно до п. 19-1.1 ПКУ контролюючі органи здійснюють адміністрування податків, зборів, платежів, у тому числі проводять відповідно до законодавства перевірки та звірки платників податків. ДПІ, згідно з п. 41.1 ПКУ, є контролюючими органами.

Проте наразі існує розмежування функціональних обов’язків та прав контролюючих органів різного рівня.

 

Які обов’язки та права мають ДПІ?

Статтею 19-3 ПКУ передбачено, що ДПІ:

  • здійснюють сервісне обслуговування платників податків;
  • здійснюють реєстрацію та ведення обліку платників податків та платників єдиного внеску, об’єктів оподаткування та об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням;
  • формують та ведуть Державний реєстр фізичних осіб - платників податків, Єдиний банк даних про платників податків - юридичних осіб, реєстри, ведення яких покладено законодавством на контролюючі органи;
  • виконують інші функції сервісного обслуговування платників податків, визначені законом.

Таким чином,  державні податкові інспекції не наділені правом проводити перевірки та зустрічні звірки платників податків. Це працює з 01.01.2017 р. і ми про це писали тут.

З іншого боку, на виконання своїх функції ДПІ мають право отримувати безоплатно від платників податків довідки, копії документів, засвідчені підписом платника або його посадовою особою та скріплені печаткою (за наявності). Для цього ДПІ надсилають платникам податків запити відповідно до ст. 73 ПКУ.

Окремо у консультації було зазначено, що завдання щодо  виявлення кримінальних та інших правопорушень у сфері оподаткування, митній та бюджетній сферах, встановлення місцезнаходження платників податків, проведення опитування їх засновників та посадових осіб покладено на податкову міліцію. При цьому податкова міліція також наділена правами щодо отримання належним чином засвідчених копій документів.

Читайте такожЯк проводитимуться перевірки бізнесу в 2018 році? 

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»