• Посилання скопійовано

З 01.01.2017 р. податкові інспекції не мають право проводити перевірки

Львівські податківці нагадали, що з 01.01.2017 р. не передбачено право проведення податковими інспекціями документальних та фактичних перевірок платників податків

З 01.01.2017 р. податкові інспекції не мають право проводити перевірки

Податківці із Львівської області нагадали, що з 01.01.2017 р. не передбачено право проведення  податковими інспекціями документальних та фактичних перевірок платників податків. Відповідні зміни у ст. 19-1 ПКУ було внесено Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» від 21.12.2016 року №1797-VIIІ.

Щодо функцій державних податкових інспекцій, то з 01.01.2017 р. їх визначає стаття 19-3 ПКУ. Отже, тепер державні податкові інспекції: 

  • здійснюють сервісне обслуговування платників податків,
  • здійснюють реєстрацію та ведення обліку платників податків та платників єдиного внеску, об'єктів оподаткування та об'єктів, пов'язаних з оподаткуванням; 
  • формують та ведуть Державний реєстр фізичних осіб - платників податків, Єдиний банк даних про платників податків - юридичних осіб, реєстри, ведення яких покладено законодавством на контролюючі органи 
  • та виконують інші функції сервісного обслуговування платників податків, визначені законом. 

Про це ми писали тут.

Але це не означає, що податкових перевірок у 2017 році і в наступних роках більше не буде. Це означає, що з 2017 році організація проведення всіх без виключення перевірок платників податків відбувається виключно органами ДФС обласного та центрального рівнів.

 

Тому з 01.01.2017 організацію та проведення документальних і фактичних перевірок може бути здійснено (в т.ч. видано наказ про проведення, оформлено направлення (посвідчення), складено акт (довідку) та податкові повідомлення-рішення, вимоги (рішення) зі сплати ЄСВ за їх результатами) лише зазначеними вище органами.

 

Нагадуємо, що з приводу проведення податкових перевірок у 2017 році ДФС вже надала свій лист. Про це йдеться тут. У ньому податківці, зокрема, зазначили, що рішення про проведення документальної планової, позапланової та фактичної перевірки може прийматись не тільки керівником органу державної фіскальної служби, а також його заступником або уповноваженою особою. В зазначеному листі податківці розглянули також зміни, які відбулися в порядку, строках та підставах проведення різних видів перевірок з 01.01.2017 р., тому, якщо ви ще не прочитали цей лист, радимо це обов’язково зробити. 

*****

Детальний аналіз змін у проведенні податкових перевірок дивиться також в аналітиці: Податкові перевірки по-новому: як це буде у 2017 році?

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»