• Посилання скопійовано

Дізнайтеся, чи прийдуть до вас податківці у 2019 році – експертна думка

До кінця цього року податковою заплановано понад 20 тис. перевірок. Вони проводяться відповідно до раніше затвердженого плану-графіка. Затверджується він щороку і ще є можливість вжити заходів, щоб в 2019 році уникнути перевірок. Але для цього треба переконатися, чи не потрапляє ваша компанія під поширені критерії ризику, на які орієнтуються податківці

Дізнайтеся, чи прийдуть до вас податківці у 2019 році – експертна думка

Як правило, до перевірки рекомендуються компанії, які потрапляють під критерії ризику, які були перераховані в наказі Міністерства фінансів України. Варто зазначити, що для компаній і фізичних осіб - підприємців передбачено в наказі більше 50 критеріїв. Однак, згідно з даними ДФС, податкова найчастіше звертає увагу на наступні моменти:

  • Компанія має рівень сплати податку на прибуток нижче рівня сплати у відповідній області.
  • Рівень сплати ПДВ був нижчим, ніж у інших компаній відповідної галузі.
  • Компанії мали відносини з контрагентами, які були ліквідовані, знаходяться в розшуку або збанкрутували, на загальну суму 591 млн грн.
  • Компанією було задекларовано від'ємне значення оподаткування на прибуток в сумі 117,179 млн грн.
  • Здійснювали придбання товарів і послуг у сумнівних постачальників на суму понад 207 млн ​​грн.
  • Мають розбіжності відповідно до Системи автоматизованого співставлення податкового кредиту та податкових зобов'язань на суму 399 млн грн і більше.
  • Здійснювали зовнішньоекономічні операції через зареєстрованих в офшорних зонах нерезидентів на загальну суму 7911 млн грн.

Що стосується платників податків - юросіб, то тут буде буде корисним звернути увагу на шість нових критеріїв відбору:

  1. Декларування імпортних або експортних операцій без їх фактичного здійснення.
  2. Реалізація продукції (послуг, товарів, робіт) нижче собівартості.
  3. Різниця між чистим доходом від реалізації продукції або послуг і собівартістю реалізованої продукції становить не більше 10% її собівартості.
  4. Протягом двох попередніх років при зростанні запасів спостерігається зростання кредиторської заборгованості в 2 і більше разів.
  5. Сума інших витрат перевищує собівартість продукції, яка була реалізована.
  6. Здійснення інших операційних витрат, які перевищують суму витрат оплати праці та інших матеріальних витрат.

Як правило, для перевірки компанії відбираються згідно з даними інформаційно-телекомунікаційних систем ДФС (як автоматично, так і згідно з пропозиціями структурних підрозділів відомства). Крім основного списку підозрілих компаній, ДФС також проводить перевірку їхніх дочірніх підприємств, структурних підрозділів та контрагентів.

Не дивлячись на досить велику кількість критеріїв відбору, які були сформовані для платників податків, ще є час, щоб вжити відповідних заходів і уникнути податкових перевірок в наступному році.

Юлія Матковська, юрист,

директор аутсорсингової компанії "Реклор"

***

Читайте також: Оновлений план-графік планових перевірок ДФСУ на 2018 рік (за станом на жовтень).

Джерело: ЛІГА.блоги

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»