• Посилання скопійовано

Мораторій на проведення перевірок бізнесу можуть поновити

У ВРУ зареєстрований законопроект № 9473, яким пропонується внести зміни до Закону про Держбюджет-2019 щодо поновлення мораторію на проведення перевірок бізнесу контролюючими органами. Але перевірок від ДФС він не стосується

Мораторій на проведення перевірок бізнесу можуть поновити

«Вісник. Офіційно про податки»

У Верховній Раді зареєстрований законопроект № 9473, яким пропонується внести зміни до Закону «Про Державний бюджет України на 2019 рік» щодо поновлення мораторію на проведення перевірок бізнесу контролюючими органами.

Згідно з документом на законодавчому рівні запроваджується повне обмеження на проведення планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) протягом 2019 року, крім проведення планових заходів ДФС та її територіальними органами перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб — підприємців з обсягом доходу понад 20 млн грн за попередній календарний рік (з обсягом доходу до 20 млн грн за попередній календарний рік планові перевірки здійснюються виключно з дозволу Кабміну, за заявкою суб’єкта господарювання щодо його перевірки, згідно з рішенням суду або з вимогами КПКУ).

Також запроваджуються обмеження на позапланову перевірку, яка може бути проведена:

  • за письмовою заявою суб’єкта господарювання до відповідного органу державного нагляду (контролю) про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням;
  • за рішенням суду;
  • у разі настання аварії, смерті потерпілого внаслідок нещасного випадку, що було пов’язано з діяльністю суб’єкта господарювання;
  • на підставі обґрунтованого звернення фізичної особи про порушення суб’єктом господарювання її законних прав, таке звернення повинно бути розглянуте та погоджене ДРС.

Таким чином, для громадян забезпечується можливість захисту своїх прав у разі їх порушення. Одночасно впроваджується механізм захисту бізнесу від необґрунтованих перевірок контролюючими органами. Також законодавчою ініціативою передбачена повна публічність механізму погодження ДРС та обов’язкова вимога до початку проведення заходів державного нагляду оприлюднювати на офіційному веб-сайті ДРС дозвіл на їх проведення.

Варто нагадати, що дію мораторію на проведення перевірок підприємств, установ та організацій, фізичних осіб — підприємців контролюючими органами, який тривав з 2014 р., припинено з 01.01.2019 р.

На порталі inspections.gov.ua 26 інспекційних органів з 33 відкрили інформацію про свої перевірки.

В єдиній системі опубліковано близько 250 тис. планів і близько 48 тис. результатів вже проведених перевірок.

ДФС також сформувала план-графік документальних перевірок на 2019 р. У нього включено майже 5 тис. суб’єктів господарювання з обсягами задекларованих доходів за 2017 р. — 1,14 трлн грн.

***

Читайте також:  Мораторій на планові перевірки не діє з 01.01.2019 року

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»