• Посилання скопійовано

Як Мінсоцполітики боротиметься з недобросовісними роботодавцями? План заходів на 2019-2020 роки

Оприлюднено проект плану заходів на 2019-2020 роки, спрямованих на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення

Як Мінсоцполітики боротиметься з недобросовісними роботодавцями? План заходів на 2019-2020 роки

На сайті СПО профспілок опубліковано для обговорення проект розпорядження КМУ "Про затвердження плану заходів на 2019-2020 роки, спрямованих на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення". Завантажити>>

У проекті Плану, зокрема, передбачено:

1. Спрощення норм законодавства про працю:

  • аналіз чинного законодавства на предмет виявлення неактуальних положень, невідповідностей, правових прогалин, дублювань (грудень 2019 року);
  • прийняття кодифікованого та уніфікованого нормативно-правового акта у сфері законодавства про працю (до прийняття Трудового кодексу).

2. Розроблення законопроекта:

  • про регулювання праці домашніх працівників, студентів дуальної форми освіти, осіб, які виконують суспільно корисні роботи (липень-серпень 2020 року);
  • яким регламентуються порядок і умови праці з гнучким режимом робочого часу, порядок дистанційної (надомної роботи) (квітень 2020 року);
  • щодо визначення критеріїв наявності трудових відносин (грудень 2019 року);
  • яким законодавство про охорону праці поширюється на фізичиних осіб-підприємців, які виконують роботи з важкими, шкідливими умовами праці, в умовах підвищеного ризику для здоров'я, роботи з підвищеною небезпекою або там, де є потреба у професійному доборі (вересень 2020 року).

3. Розроблення змін до законодавства з метою впровадження диференційованого підходу до розміру штрафних санкцій залежно від ступеня соціальної значущості порушення: типу незадекларованої праці, кількості та категорій осіб, яких стосується порушення, розміру економічної вигоди роботодавця, наявності рецидиву порушення, невиконання попередніх приписів інспекторів праці тощо (березень 2020 року).

4. Посилення функціональної спроможності інспекції з праці (грудень 2020 року):

  • врегулювання на рівні закону повноважень інспекції праці;
  • надання інспекції з праці повноважень здійснювати контроль за дотриманням законодавства про працю суб'єктами, які провадять госпдіяльність без реєстрації;
  • встановлення кримінальної відповідальності за діяння, що перешкоджають виконанню посадових обов'язків інспекторами з праці.

5. Визначення показників мінімальної вартості робочої сили та економічної діяльності суб’єктів господарювання, в тому числі за галузями економіки, для ідентифікації незадекларованої праці та застосування як критеріїв здійснення контрольних заходів (грудень 2019 року).

6. Визначення алгоритму оцінювання галузей економіки та видів діяльності суб’єктів господарювання на предмет ризику використання незадекларованої праці (серпень 2020 року).

7. Посилення заходу державного нагляду (контролю) у сферах з високим ступенем ризику використання незадекларованої праці; мінімізувати контроль за сферами та суб’єктами господарювання із незначним ступенем ризику використання незадекларованої праці (грудень 2020 року).

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»