• Посилання скопійовано

Сплачуєте борг за внесками до ФСС через касу банку: що з округленням?

ФСС наголосив, що округлені копійки в меншу сторону є непогашеною заборгованість перед Фондом

Сплачуєте борг за внесками до ФСС через касу банку: що з округленням?

Управління виконавчої дирекції ФСС у Київській області повідомляє, що зв'язку із дією постанови НБУ №82 «Про вилучення з готівкового обігу монет дрібних номіналів» з 01.10.2019 р. розмінні монети номіналами 1, 2 та 5 копійок перестали бути засобом платежу, відповідно готівкові розрахунки мають здійснюватися банками в сумах, кратних найменшому номіналу грошових знаків національної валюти, що перебуває в обігу – 10 копійкам. Як наслідок, почастішали випадки надходження коштів Фонду на доходні рахунки відділень управління з недостачею.

Так, відповідно до п. 5-1 Постанови №82, банки України під час вилучення з готівкового обігу монет дрібних номіналів відповідно до підстав, визначених законодавством України, мають право проводити заокруглення сум касових операцій за правилами, установленими п. 4 постанови НБУ № 25 «Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів», а результати заокруглення визнавати іншими операційними доходами/витратами банку.

Проте, у листі НБУ від 26.09.2019 р. №50-0006/50073 стосовно розрахунків з бюджетами та державними цільовими фондами зазначено, що вимоги ПКУ не передбачають сплату податків та обов'язкових платежів в менших сумах, ніж визначено законодавством. Банки від платників податків приймають готівкою суму, яка дозволить повністю сплатити податок.

Отже, сума страхових коштів Фонду, яка надійшла від страхувальника в меншому обсязі (за правилами п. 4 Постанови №25) не вважається такою, що погасила заборгованість боржника в повному обсязі.

Враховуючи зазначене, просимо страхувальників при здійсненні сплати страхових коштів до Фонду в готівковій формі, наголошувати співробітникам банку про необхідність надходження коштів на рахунки Фонду в повному обсязі, а переплату вважати іншими операційними доходами банку (п. 5-1 Постанови №82).

Джерело: Фонд соціального страхування України

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»