• Посилання скопійовано

Як Держпраці здійснює ринковий нагляд підприємств?

Суб’єкти господарювання під час здійснення ринкового нагляду та контролю продукції мають право бути присутніми під час здійснення всіх заходів ринкового нагляду

Як Держпраці здійснює ринковий нагляд підприємств?

Держпраці у Херсонській області зазначає, що права та обов’язки суб’єктів господарювання під час здійснення державного ринкового нагляду забезпечення відповідності продукції встановленим вимогам, а також забезпечення відсутності загроз суспільним інтересам встановлюються Законами України від 02.12.2010 №2735-VI «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» (далі – Закон №2735),  від 02.12.2010 №2736-VI «Про загальну безпечність нехарчової продукції» та виданими відповідно до них іншими нормативно-правовими актами, технічними регламентами.

З метою мінімізації порушень з боку суб’єктів господарювання через незнання ними вимог законодавства у сфері державного ринкового нагляду Головне управління Держпраці у Херсонській області інформує:

Суб’єкти господарювання під час здійснення ринкового нагляду та контролю продукції мають право перевіряти наявність у посадових осіб, які здійснюють ринковий нагляд та контроль продукції, наявність службових посвідчень.

До проведення планової перевірки характеристик нехарчової продукції, зазначеної у відповідному секторальному плані ринкового нагляду, суб’єкти господарювання мають право допускати посадових осіб, які здійснюють ринковий нагляд, при наявності та наданні ними, копії посвідчень (направлень) на проведення перевірок та не допускати їх до проведення перевірок, якщо вони не надали копії таких документів.

Суб’єкти господарювання під час здійснення ринкового нагляду та контролю продукції мають право бути присутніми під час здійснення всіх заходів ринкового нагляду.

За власною ініціативою вживати заходів щодо запобігання та уникнення ризиків, які становить продукція, що надається ними на ринку, забезпечення відповідності цієї продукції встановленим вимогам та усунення порушень вимог, встановлених Законом №2735 та Законом України "Про загальну безпечність нехарчової продукції".

Суб’єкти господарювання під час здійснення ринкового нагляду та контролю продукції користуються іншими правами, визначеними Законом №2735, Законом України «Про загальну безпечність нехарчової продукції», іншими нормативно-правовими актами (у тому числі технічними регламентами).

Крім того, постановою Кабінету Міністрів України від 12.02.2020 р. №75, затверджено Порядок надання органами державного ринкового нагляду безоплатної консультаційної підтримки суб’єктам господарювання з питань здійснення державного ринкового нагляду.

Суб’єкти господарювання зобов’язані при здійсненні господарської діяльності ефективно взаємодіяти між собою під час вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів, передбачених Законом №2735.

Суб’єкти господарювання зобов’язані надавати на запит органів ринкового нагляду документацію, що дає змогу ідентифікувати: суб’єкта господарювання, який поставив їм продукцію; суб’єкта господарювання, якому вони поставили продукцію, протягом строку, встановленого відповідним технічним регламентом, а якщо такий строк технічним регламентом не встановлено — протягом десяти років після того, як їм було поставлено відповідну продукцію, та протягом десяти років після того, як вони поставили відповідну продукцію.

У разі якщо виробник продукції не може бути ідентифікований органом ринкового нагляду, особою, що ввела таку продукцію в обіг, вважається кожен суб’єкт господарювання в ланцюгу постачання відповідної продукції, який протягом строку проведення перевірки не надав документацію, що дає змогу встановити найменування та місцезнаходження виробника або особи, яка поставила суб’єкту господарювання цю продукцію.

З огляду на вищевикладене, Головне управління Держпраці у Херсонській області звертається до суб’єктів господарювання, які здійснюють розповсюдження нехарчової продукції, з проханням забезпечити виконання  вимог законодавства про державний ринковий нагляд.

Джерело: Держпраці у Херсонській області

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»