• Посилання скопійовано

Мінфін підкоригував порядок повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов'язань та пені

Внесено зміни до Порядку інформаційної взаємодії ДПСУ, її територіальних органів, Держказначейства, його територіальних органів, місцевих фінорганів у процесі повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов'язань та пені

Мінфін підкоригував порядок повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов'язань та пені

Мінфін наказом від 28.10.2022 р. №354 (зареєстрований в Мін'юсті 10.11.2022 р. за №1401/38737) вніс зміни до Порядку інформаційної взаємодії Державної податкової служби України, її територіальних органів, Державної казначейської служби України, її територіальних органів, місцевих фінансових органів у процесі повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов'язань та пені.

Тепер цей Порядок також визначатиме механізм інформаційного обміну між ДПС, територіальними органами ДПС та Казначейством і територіальними органами Казначейства у процесі повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов'язань, пені за платежами, контроль за справлянням яких покладено на ДПС, та перерахування між видами доходів і бюджетів коштів, помилково та/або надміру зарахованих до відповідних бюджетів через єдиний рахунок.

Також у Порядку:

1) У розділі II уточнено, що:

  • у разі повернення з єдиного рахунка помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов'язань та пені платник податків у заяві зазначає суму, дату сплати і реквізити з платіжної інструкції (раніше було розрахункового документа), за якими кошти перераховано на єдиний рахунок, та поточний рахунок платника податку в установі банку, на який необхідно повернути такі кошти;
  • у разі встановлення відмітки про відмову у поверненні (раніше відмови в задоволенні заяви про повернення з єдиного рахунка помилково та/або надміру сплачених грошових зобов'язань та пені платнику податків) підрозділ територіального органу ДПС, на який покладено функцію з формування електронних висновків, готує та направляє платнику податків через сервіс "Електронний кабінет" письмове повідомлення з відмовою у поверненні коштів із зазначенням причини такої відмови.

2) Розділ III отримав нову назву - "Опрацювання заяв платників податків на повернення з бюджету помилково та/або надміру сплачених сум та перерахування між видами доходів і бюджетів коштів, помилково та/або надміру зарахованих до відповідних бюджетів через єдиний рахунок. Формування електронних висновків".

Також уточнено, що електронні висновки про повернення платежів, належних місцевим бюджетам, та платежів, які підлягають розподілу між державним та місцевими бюджетами (крім платежів, які сплачені у 2016 році до місцевих бюджетів населених пунктів Донецької та Луганської областей, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють своїх повноважень, перелік яких затверджений КМУ (далі - непідконтрольні території), та акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального, акцизного податку з реалізації виробниками та/або імпортерами, у тому числі в роздрібній торгівлі тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовується в електронних сигаретах, що оподатковуються згідно з пп. 213.1.14 ПКУ), направляються до Казначейства для виконання за умови їх погодження з відповідними місцевими фінансовими органами.

3) Назву Розділу VI викладено в новій редакції "Інформаційна взаємодія ДПС та Казначейства у процесі повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов'язань, пені та перерахування між видами доходів і бюджетів коштів, помилково та/або надміру зарахованих до відповідних бюджетів через єдиний рахунок".

Зокрема, уточнено, що повернення помилково або надміру зарахованих до бюджету податків, зборів, пені здійснюється з того бюджету, до якого такі кошти були зараховані (з урахуванням положень п. 39-1 та 39-2 розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" БКУ), крім випадків повернення надміру утриманих (сплачених) сум ПДФО на підставі поданої платником податків податкової декларації.

4) Викладено у новій редакції додаток 1 "Форма електронного висновку про повернення (перерахування) помилково та/або надміру сплачених грошових зобов'язань та пені".

Цей наказ набрав чинності з 2 грудня 2022 року (дня його опублікування в "Офіційному віснику України" 2022, №93).

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»