• Посилання скопійовано

ДРС планує перевести перевірки контролюючих органів в онлайн-режим

Наразі ДРС планує запуск пілотного проєкту для онлайн-перевірок бізнесу. Але поки в онлайн-форматі тестуватимуться саме позапланові перевірки

ДРС планує перевести перевірки контролюючих органів в онлайн-режим

Як держава може зменшити регуляторний тиск на бізнес та від чого можна відмовитися після війни?

Відповідає Голова ДРС Олексій Кучер.

  1. У минулому році кількість перевірок бізнесу зменшилась у 20 разів порівняно з 2021-им. Без жорсткого контролю з боку держави апокаліпсису не трапилось. Навпаки, бізнес-система продемонструвала, що може справно працювати навіть в умовах війни.
  2. Водночас держава не може повністю самоусунутись від контролюючих функцій. Питання полягає у балансі, який необхідно знайти.
  3. Наразі влада і бізнес мають спільне бачення: вдосконалити цю сферу можна шляхом переведення перевірок в онлайн-формат. План Відновлення України, який було презентовано влітку в Лугано, містить, зокрема й запропоновані ДРС ініціативи, які дозволять відпрацювати механізм переведення перевірок бізнесу в цифру.
  4. Перші кроки у цьому напрямку вже зроблено. ДРС перезапустила Інспекційний портал, який є електронною системою, що акумулює всю інформацію про перевірки підприємців органами контролю. Тепер, на його базі, ДРС планує запуск пілотного проєкту для онлайн-перевірок бізнесу.
  5. Наразі в онлайн-форматі тестуватимуться саме позапланові перевірки. Портал стане своєрідним майданчиком, на якому ми наберемося досвіду, напрацюємо найкращі практики і механізми.
  6. І найголовніше: цифровізація відносин влади та бізнесу є одним із найефективніших інструментів для боротьби із корупцією. Вона дозволить зменшити кількість перевірок наживо, що знизить рівень корупційних ризиків й витрати держбюджету.

Детальніше у колонці на “Економічній правді” за посиланням.

Джерело: Державна регуляторна служба України

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»