• Посилання скопійовано

У ВРУ зареєстрували законопроєкт щодо захисту компаній від неправомірних дій силовиків

Законопроєкт №9211 вносить зміни до Кримінального процесуального кодексу. Його мета – захистити технологічний сектор від необґрунтованого втручання силовиків з дотриманням балансу інтересів слідства

У ВРУ зареєстрували законопроєкт щодо захисту компаній від неправомірних дій силовиків

Ці зміни дозволять знизити тиск та надмірне втручання правоохоронних органів у діяльність українського бізнесу, а також стимулюватимуть розвиток цифрової економіки. 

«Необґрунтовані обшуки компаній в Україні повинні припинитися. Саме тому Мінцифра разом з народними депутатами ініціювала зміни в КПК, щоб  унеможливити неправомірне втручання силових структур у діяльність компаній. Це часто призводить до зупинення робочого процесу. Для нас важливо, щоб ІТ-індустрія стабільно працювала і тримала економічний фронт. Водночас будь-які зміни мають враховувати, що порушення можливі, і держава повинна мати важелі впливу на порушників. У цьому законопроєкті все це збалансовано», – вважає Олександр Борняков, заступник Міністра цифрової трансформації України.

Серед основних змін: 

  • заборона вилучення техніки без відповідної ухвали суду;
  • у разі вилучення техніки власнику надається право на копіювання інформації. Тобто в компанії залишається можливість працювати надалі на інших пристроях; 
  • адвокати і власники майна можуть знімати обшук на відео;
  • у суді слідчий повинен обґрунтувати, доказом якого злочину є техніка чи електронний пристрій;
  • через  60 діб з дня арешту майна третьої особи прокурор має довести необхідність його продовження;
  • прокурор повинен скасувати арешт майна одночасно з винесенням постанови слідчого про закриття кримінального провадження. Якщо цього не відбулося, то власник може подати скаргу на дії прокурора. 

«Кожен бізнес, що працює сьогодні, тримає економічний фронт, забезпечуючи українців робочими місцями. Тому війна не виправдання, а, навпаки, стимул для реформ. Держава має докласти зусиль, щоб права бізнесу не порушувались, а розслідування, якщо в них є потреба, проводились в цивілізованих межах. Час припинити маски-шоу, коли силовики вриваються на підприємство, конфісковують всю техніку і паралізують роботу підприємства. За роки роботи ми зібрали низку типових порушень прав приватного бізнесу і законопроєктом №9211 плануємо ці порушення прибрати», – підкреслила Галина Янченко, співавторка законопроєкту.

Джерело: Міністерство та Комітет цифрової трансформації України

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»