• Посилання скопійовано

Бізнес просить не поспішати з поверненням довоєнних податкових правил

Южаніна наголосила, що на її електронну скриньку надходять листи від представників бізнесу та профільних асоціацій щодо законопроєкту №8401 про повернення довоєнних податків. Бізнес просить доопрацювати законопроєкт

Бізнес просить не поспішати з поверненням довоєнних податкових правил

Южаніна у своєму Телеграм-каналі розповіла про законопроєкт №8401

Нагадаємо,  що ще 20 лютого відбулося засідання Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики. На ньому, зокрема, ухвалено рішення рекомендувати ВРУ прийняти за основу урядовий законопроєкт №8401 щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану.

Але ВРУ він ще не розглядався. 

Проте на електронну скриньку Южаніної все надходять листи від представників бізнесу та профільних асоціацій.

Усі ці звернення стосуються норм законопроєкту, як потребують щонайменше доопрацювання (а за великим рахунком, щодо таких не послідовних дій варто було б подумати).

Наприклад, для тієї частки ФОПів i юридичних осіб, які з березня 2022 року перейшли на сплату єдиного податку за ставкою 2%, це стало єдиною і безальтернативною можливістю встояти.

Щодо відновлення документальних перевірок (тоді як усі інші види перевірок і так давно відновлено), то, на думку платників, саме перевірки податкової найбільше заважають у веденні бізнесу.

А відновлення застосування штрафів, хоч його вплив на розвиток бізнесу в умовах війни неможливо прорахувати, точно негативно впливатиме на здійснення підприємницької діяльності, особливо на територіях можливих бойових дій.

І головне: бізнес із регіонів радить владі вчинити більш «справедливо» щодо повернення податкової системи без закінчення воєнного стану на довоєнний рівень.

  1. Для територій, що розташовані в районах проведення воєнних (бойових) дій або перебувають в оточенні (блокуванні), прифронтових та деокупованих зон, набрання чинності законом №8401 має бути відтерміновано до закінчення воєнного стану + 6 місяців.
  2. У разі прийняття закону розпочинати його впровадження слід з територій, які мають приплив капіталу та робочої сили, територій, що не були під окупацією i в зоні проведення воєнних (бойових) дій.
  3. Розробити програму з відновлення та повернення на первинні території релокований бізнес.

Южаніна підтримує ці зауваження та вказує, що законопроєкт №8401 – лише спотворена ілюзія того, що все гаразд, яку влада продає бізнесу авансом, прикриваючись домовленістю з МВФ.
На жаль, так не є, а тому повернення довоєнних правил оподаткування не сприймається.

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»